
Χρονιά δύσκολη, με την παγκόσμια οικονομία να πρέπει να βρει το βηματισμό της μέσα από πολλά εμπόδια, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας και των γεωπολιτικών εντάσεων που επιδεινώνουν το πρόβλημα του παγκόσμιου πληθωρισμού, χαρακτήρισε το 2022 η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία φέτος απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν καλές.
«Το 2022 είναι σαν να τρέχουμε μία διαδρομή μετ’ εμποδίων», είπε χαρακτηριστικά. «Προσδοκούμε η παγκόσμια ανάκαμψη να συνεχιστεί αλλά χάνει μέρος της δυναμικής της καθώς έρχεται αντιμέτωπη συνεχώς με νέα κύματα πανδημίας… με τον πιο επίμονο από το αναμενόμενο πληθωρισμό και… χρέους που φτάνει σεεπίπεδα ρεκόρ».
Με το βλέμμα στραμμένο στην ένταση που επικρατεί με τη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας, η Γκεοργκίεβα είπε ότι πολλές από τις αιτίες του πληθωρισμού δεν μπορούν να εξηγηθούν απλώς από τα επίπεδα των δαπανών και της ζήτησης που ήταν πολύ υψηλά σε σύγκριση με την παγκόσμια ικανότητα προσφοράς.
Σχολιάζοντας ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούν μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι «η πίεση στις τιμές προέρχεται από εκτίναξη των τιμών των τροφίμων [που προκαλείται] σε κάποιο βαθμό λόγω [του] κλίματος. . . και οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν, και αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη ιστορία στην οποία υπάρχει επίσης ένα στοιχείο γεωπολιτικών εντάσεων».
«Δράση εδώ και τώρα»
Παράλληλα, τόνισε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) «ενεργεί με υπευθυνότητα διότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική ανησυχία». Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν ορισμένες χώρες, ειδικά εκείνες με υψηλά επίπεδα χρέους σε δολάρια.
Η Γκεοργκίεβα συμβούλεψε αυτές τις χώρες να δράσουν γρήγορα. «Εάν έχετε αναντιστοιχίες νομισμάτων, τώρα είναι η στιγμή να τις αντιμετωπίσετε», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η Γκεοργκίεβα είπε ότι αυτό ήταν μια ανησυχία για τον υπόλοιπο κόσμο το 2022 και ότι το Πεκίνο θα πρέπει να σκεφτεί τόσο τη χαλάρωση της πολιτικής για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη όσο και εάν η πολιτική του για μηδενικό Covid εξακολουθεί να είναι βέλτιστη, δεδομένης της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει τις τελευταίες του προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία την επόμενη Τρίτη.
Λαγκάρντ: Αλλο Ευρώπη, άλλο ΗΠΑ
Είναι απίθανο να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη στα επίπεδα που έφθασε στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε στη τηλεδιάσκεψη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν βρίσκεται στην κατάσταση «υπερβολικής ζήτησης» που βρίσκονται οι ΗΠΑ.
Η ζήτηση στις ΗΠΑ έχει σημειώσει αύξηση 30% από τα προ πανδημίας επίπεδα, επισημαίνει, ενώ στην Ευρώπη βρισκόμαστε στα προ πανδημίας επίπεδα.
«Όταν κοιτάζω την αγορά εργασίας, δεν βιώνουμε κάτι σαν τη «Μεγάλη Παραίτηση» και οι αριθμοί συμμετοχής στην απασχόληση πλησιάζουν πολύ στο επίπεδο πριν από την πανδημία», είπε η Λαγκάρντ στην εκδήλωση που συντόνισε το CNBC.
«Επομένως, νομίζω ότι αυτοί οι δύο παράγοντες, αν τους κοιτάξετε προσεκτικά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα και είναι απίθανο να βιώσουμε το ίδιο είδος αυξήσης του πληθωρισμού που αντιμετώπισε η αγορά των ΗΠΑ».
Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις δουλειές τους τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το φαινόμενο έχει ονομασθεί η «Μεγάλη Παραίτηση».
Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο αφαιρούνται στοιχεία που είναι ευάλωτα στις μεταβολές ( τρόφιμα και ενέργεια), ανέρχεται σε 5,5% στις ΗΠΑ έναντι 2,6 στη ζώνη του ευρώ.
«Έχουμε μια καθοδήγηση προς τα εμπρός που είναι αρκετά σταθερή», είπε η Λαγκάρντ. «Και θα δράσουμε – δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου- όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις.»
Οι τιμές θα σταθεροποιηθούν
Η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι είναι «θύματα της επιτυχίας μας» και σημείωσε πώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες είδαν μια εκπληκτική ανακάμψη της ζήτησης που ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά. Προκλήσεις όπως η έλλειψη οδηγών φορτηγών και οι καθυστερήσεις στα λιμάνια δεν βοήθησαν να εξομαλυνθεί η κατάσταση, είπε.
Ωστόσο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς δεν έχουν ολοκληρωθεί, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η ΕΚΤ δε βλέπει να υπάρχει μια σταθερή κίνηση των τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σπιράλ πληθωρισμού μη ελεγχόμενο.
«Αντίθετα, υποθέτουμε προς το παρόν ότι οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2022 και ότι τα σημεία συμφόρησης θα σταθεροποιηθούν επίσης και σταδιακά θα μειωθεί και ο πληθωρισμός », είπε στο πάνελ.
Ωστόσο, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό υπόκεινται σε αλλαγές. «Μόλις ολοκληρώσουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, θα εξετάσουμε κι άλλα εργαλεία που υπάρχουν στην εργαλειοθήκη — συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των επιτοκίων», είπε.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα περικόψει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της, αλλά δεσμεύτηκε να συνεχίσει την άνευ προηγουμένου στήριξη της νομισματικής πολιτικής της έως το 2022.


Latest News

Υποχωρούν οι πωλήσεις σπιτιών στις ΗΠΑ
Ο μέσος όρος τιμής για μια νεόδμητη κατοικία βρισκόταν στα 450.600 δολάρια το Μάρτιο, ήτοι αύξηση κατά 19,6% σε σχέση με πέρυσι

Κράσαρε η μετοχή της Snap - Τριγμοί στην τεχνολογική αγορά της Wall Street
Πτώση άνω του 40% καταγράφει η μετοχή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας τις απώλειες της για φέτος πάνω από το 52%

KPMG: Η παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία εξισορροπεί τον περιβαλλοντικό κίνδυνο με την αυξανόμενη ζήτηση
Η προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα συνεχίζει να προωθεί την ανάπτυξη του κλάδου

Το κόστος της πράσινης μετάβασης σε τράπεζες και ασφαλιστικές
Οι συνδεόμενες με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση απώλειες μπορεί να φτάσουν τα 334 δισ. στερλίνες μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες

Από 2024 και... βλέπουμε ο ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος
Ο Ματίας Κόρμαν, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι η συμφωνία έχει καθυστερήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα

Πέφτουν οι μάσκες στον εκβιασμό του Όρμπαν για το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας
Επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, φωτίζει ακριβώς τις απαιτήσεις του και πόσο τελικά θα κοστίσει το «ναι» της Βουδαπέστης

Συστάσεις Λίντνερ για πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική
Τι είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ για το ευρωπαϊκό χρέος

Καταδίκη από ΗΠΑ-ΕΕ του ενεργειακού εκβιασμού από τη Ρωσία
Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Η Toyota «κόβει» 100.000 οχήματα από την παγκόσμια παραγωγή της
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία γραμμών παραγωγής σε δέκα εργοστάσιά της

«Εμφύλιος» στον ESM για τη διαδοχή του Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι
Από τους τέσσερις υποψήφιους αρχικά, έχουν απομείνει τρεις, εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Έντονο παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 16ης Ιουνίου. Στη «μάχη» συνεχίζουν οι υποψήφιοι από Ιταλία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο