Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε χθες τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί λόγω της συμμετοχής του σε πάρτι στη διάρκεια της καραντίνας, αλλά αποδέχθηκε ότι ισχύει και για τον ίδιο ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να απομακρύνονται εάν έχουν παραπλανήσει εν γνώσει τους το Κοινοβούλιο.

Αργά χθες αναμενόταν να του επιδοθεί το πόρισμα της έρευνας της ανώτατης δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι, η οποία ερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν συγκεντρώσεις και πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία την περίοδο που όλη η χώρα βρισκόταν σε λοκντάουν.

Ο Τζόνσον, ο οποίος το 2019 κέρδισε τις εκλογές με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών για το Συντηρητικό Κόμμα, ισχυρίστηκε σε ομιλία του μέσα στο κοινοβούλιο ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες και ότι μπορεί να παρευρέθηκε σε συγκεντρώσεις, νόμιζε όμως ότι αφορούσαν τη δουλειά και ότι δεν είναι πάρτι…

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης έχει προαγγείλει ότι ο ίδιος ο Τζόνσον θα αποφασίσει ποια αποσπάσματα της έρευνας της Γκρέι θα δοθούν στη δημοσιότητα, την ώρα που και η αστυνομία έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ζήτησε χθες, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, από τον Τζόνσον «να παραιτηθεί αμέσως» λέγοντας ότι οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού να σώσει την καριέρα του προκαλούν «τεράστια ζημιά στην εμπιστοσύνη του κοινού». Μέσα στην αίθουσα της Βουλής επικράτησε μεγάλη αναταραχή και αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Λίντσεϊ Χόιλ να αναγκαστεί να απειλήσει τους βουλευτές ότι εάν δεν ησυχάσουν θα τους απομακρύνει από τον χώρο. Ο Στάρμερ τόνισε ότι η απόφαση της αστυνομίας να ξεκινήσει έρευνα για το λεγόμενο «πάρτι-γκεϊτ» σήμαινε πως το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων είναι πλέον σαφές.

Ο Τζόνσον αρνήθηκε να συζητήσει τόσο την έρευνα της αστυνομίας όσο και την έκθεση της Σου Γκρέι, συμφώνησε όμως με τη διατύπωση του Στάρμερ ότι βάσει του υπουργικού κώδικα όποιο στέλεχος της κυβέρνησης διαπιστωθεί ότι έχει παραπλανήσει το Κοινοβούλιο θα πρέπει να παραιτηθεί.

Τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε στον Τζόνσον δηλώσεις στη Βουλή τον Δεκέμβριο, στις οποίες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι οδηγίες για τον COVID-19 «έγιναν απολύτως σεβαστές στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ» και ότι οι συνεργάτες του τον είχαν «επανειλημμένα διαβεβαιώσει» ότι δεν έγιναν πάρτι. Αναλυτές θεωρουν ότι ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να ρίξει το βάρος των παράτυπων συγκεντρώσεων σε κάποιους συνεργάτες του, τους οποίους και θα απομακρύνει.

Μέχρι στιγμής ο Τζόνσον έχει δώσει διάφορες εξηγήσεις για τα πάρτι: πρώτα είπε ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες, αλλά μετά ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό για την προφανή υποκρισία τέτοιων συγκεντρώσεων. Αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι είχε προειδοποιηθεί για μια συγκέντρωση εν μέσω λοκντάουν στην οποία οι καλεσμένοι κλήθηκαν να φέρουν τα δικά τους ποτά στις 20 Μαΐου 2020 και είπε ότι νόμιζε πως επρόκειτο για εργασιακή σύσκεψη. Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε άλλη μια συγκέντρωση, στα γενέθλια του πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2020, όπου παρευρέθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα, ενώ επικρατούσε πλήρης απαγόρευση συναθροίσεων.

Η χθεσινή ιδιαίτερα τεταμένη αντιπαράθεση στη Βουλή δείχνει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ότι στόχος του πρωθυπουργού δεν ήταν τόσο οι πολίτες όσο πρωτίστως να διατηρήσει τη στήριξη των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος. Είναι πολύ πιθανό το πόρισμα της έκθεσης της Σου Γκρέι να προκαλέσει ψήφο δυσπιστίας από τους ίδιους τους Τόρις. Γι’ αυτό, λένε οι γνωρίζοντες, η χθεσινή του ομιλία, όπου τόνισε τη σημασία να έχει η χώρα σταθερή ηγεσία την ώρα που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση με την Ουκρανία, έμοιαζε με πρόβα για την ομιλία που θα δώσει σε μια πιθανή πρόταση μομφής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης