Στο στόχαστρο της Βουλής βρίσκεται και πάλι ο Μπόρις Τζόνσον, με την οργή εναντίον του για τα περίφημα κορωνοπάρτι να έχει φουντώσει και πάλι μετά και την αποκάλυψη ενός ακόμη πάρτι που διοργανώθηκε εν μέσω lockdown για τα γενέθλια του, τον Ιούνιο του 2020. Μάλιστα, απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται να παραδοθεί και η πολυαναμενόμενη ανεξάρτητη έρευνα που έχει διαταχθεί για τα εν λόγω πάρτι και τις πιθανές παρατυπίες της Ντάουνινγκ Στριτ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε χρόνο όταν ζήτησε κυρίως από το ίδιο του το κόμμα να περιμένει την δημοσιοποίηση του πορίσματος που ετοιμάζει η ανώτατη αξιωματούχος Σου Γκρέι. Άλλωστε πέρα από την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης για το θέμα, μεγάλο μέρος των ίδιων των Τόρις βρίσκεται σε αναβρασμό για την παράτυπη δράση του κ. Τζόνσον δεδομένου μάλιστα πως το σκάνδαλο έχει κοστίσει σημαντικά στην δημοτικότητα του κόμματος που πλέον βρίσκεται πάνω από δέκα μονάδες πίσω από τους Εργατικούς.

Ωστόσο, με τις αποκαλύψεις να συνεχίζονται με αφορμή και το κορωνοπάρτι για τα γενέθλια του πρωθυπουργού με έναν… στενό(!) κύκλο τριάντα ατόμων, η διαχείριση του σκανδάλου γίνεται όλο και πιο δύσκολη από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Με αφορμή, άλλωστε, τη νέα καυτή συζήτηση στη Βουλή, οι βρετανικές εφημερίδες δημοσίευσαν μια αναλυτική λίστα από τα πάρτι… εργασίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, τα οποία φτάνουν αισίως τα 17 σε αριθμό, από το Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, όλα σε περιόδους αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Στο στόχαστρο ωστόσο είναι κυρίως τα πρώτα πάρτι από την άνοιξη του 2020, όταν όχι μόνο η χώρα βρισκόταν σε lockdown, αλλά δεν είχε καν προχωρήσει και η εξεύρεση και χορήγηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Στην προηγούμενη διαδικασία στη Βουλή, ο κύριος Τζόνσον κατάφερε να γλιτώσει τα χειρότερα προσφέροντας στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων που επιζητούσε. Αυτή τη φορά η έμφαση από την πλευρά του δίδεται στην κρίση εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα με αφορμή τη Ρωσία και την ουκρανική κρίση.

Πραγματικά, στην ομιλία του κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα να στρέψει το ενδιαφέρον του σε «πολύ σοβαρότερα θέματα» που απειλούν τη χώρα δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και μιας πιθανής σύρραξης Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της προσοχής της κοινής γνώμης δεν είναι βέβαιο πως αυτή τη φορά θα πετύχει.

Άλλωστε, η υπόθεση έχει σαφώς σοβαρέψει σε νομικό επίπεδο μετά την ανακοίνωση και της Σκότλαντ Γιαρντ πως ξεκινά επίσης ποινική ερευνα για τα κορωνοπάρτι. Η απόφαση ελήφθη καθώς κρίθηκε πως τα προκαταρκτικά στοιχεία ήταν αρκετά επιβαρυντικά, ώστε η υπόθεση να μην μπει στο συρτάρι, αλλά πλέον να ξεκινήσει ειδική έρευνα από την αρμόδια επίτροπο της μητροπολιτικής αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ. Με δεδομένο πως η Σκότλαντ Γιαρντ είχε πρόσβαση σε στοιχεία της έρευνας που διεξάγει η Σου Γκρέι, το πολιτικό σκηνικό πήρε αμέσως φωτιά, με τους αναλυτές να προεξοφλούν πως το επικείμενο ανεξάρτητο πόρισμα θα είναι αρνητικό για το πρωθυπουργικό γραφείο.

Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε είναι σαφές πως ο Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση με τις φωνές που θα απαιτούν την παραίτηση του να πολλαπλασιάζονται. Και αν ο ίδιος επιμείνει να μην παραιτηθεί, υπάρχει πάντα η πιθανότητα και δυνατότητα να δει την πόρτα της εξόδου μέσα από μια πρόταση δυσπιστίας από βουλευτές του ίδιου του κόμματος του. Ένα σενάριο που προφανώς εχει επανέλθει με δριμύτητα στον ορατό ορίζοντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα