
Έξι θέσεις χαμηλότερα στην μέση ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο διεθνώς βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Speedtest Global Index της αμερικανικής Ookla. Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με τη χώρα μας στην 31ηθέση για την κινητή τηλεφωνία, ενώ τα πράγματα στη σταθερή πρόσβαση δεν είναι ευοίωνα δεδομένο ότι δεν χάνει μεν, αλλά παραμένει στην 91ηθέση.
Η κατάταξη αλλάζει από μήνα σε μήνα, θυμίζοντας το φαινόμενο «γιο – γιο», καθώς οι χώρες προσπαθούν να πλασαριστούν σε καλή θέση στον χάρτη της ευρυζωνικότητας.
Ο ανταγωνισμός των ταχυτήτων όλο και φουντώνει και οι επενδύσεις αυξάνονται, προκειμένου τα κράτη να κατακτήσουν ένα πλεονέκτημα – κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Η ταχύτητα στην Ελλάδα
Ειδικότερα, η Ελλάδα στο κλείσιμο του 2021 κατατάχθηκε 31η μεταξύ 138 χωρών σημειώνοντας πτώση έξι θέσεων στην κατάταξη σε σχέση με τον προηγούμενο μόλις μήνα.
Η μέση ταχύτητα Download διαμορφώθηκε στα 51,42 Mbps και Upload στα 12,52 Mbps. Με μέση ταχύτητα στην κινητή 60,9 Mbps, τον περασμένο Μάρτιο η χώρα μας είχε κατακτήσει την 28ηθέση παγκοσμίως, έχοντας καλύψει 18 θέσεις σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Διαβάστε επίσης: Τι θα γινόταν αν μια μέρα «έπεφτε» το Διαδίκτυο
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla, ο παγκόσμιος μέσος όρος στην κινητή τηλεφωνία καταγράφει μέση ταχύτητα Download στα 29,55 Mbps και Upload στα 8,59 Mbps.
Στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών για την κινητή τηλεφωνία βρέθηκαν, στα τέλη του 2021, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μέση ταχύτητα 138,38 Mbps, ενώ ακολουθούν στην δεύτερη θέση η Νορβηγία με 119,12 Mbps, στην τρίτη η Νότια Κορέα με 108,26 Mbps και στην τέταρτη θέση η Κίνα με 104,44 Mbps.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Κατάρ με μέση ταχύτητα 104.30 Mbps.
Κι αν οι επενδύσεις στα δίκτυα κινητής αποδίδουν, ως φαίνεται, βελτιώνοντας κατά πολύ τις εθνικές μας επιδόσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα σταθερά δίκτυα στα οποία η υστέρηση είναι χαρακτηριστική.
Στη σταθερή τηλεφωνία βρισκόμαστε στην 91η θέση ανάμεσα σε 178 χώρες, με μέση ταχύτητα Download στα 33,03 Mbps και Upload μόλις στα 4,95 Mbps.
Η στροφή των συνδρομητών
Παρότι, μέσα στην πανδημία, η αναγκαστική στροφή πολλών συνδρομητών σε πακέτα υψηλότερων ταχυτήτων οδήγησε σε βελτίωση της μέσης ταχύτητας πρόσβασης στη σταθερή σχεδόν κατά 40%, τον Μάρτιο του 2021, η χώρα μας περιορίστηκε στον ίδιο διεθνή δείκτη στην 98ηθέση. Η βελτίωσή της σε σχέση με έναν χρόνο πριν ήταν μόλις κατά μία θέση.
Σε απόλυτα νούμερα η μέση ταχύτητα downloadαπό 24,97 Mbpsτον Μάρτιο του 2020 ανέβηκε στα 34,83 Mbpsτον Μάρτιο του 2021, υψηλότερη απ’ ότι στα τέλη της χρονιάς!
Πρωταθλήτρια συνεχίζει να είναι η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα στα 192,17 Mbps. Λίγο πιο κάτω, στη 2η θέση, βρίσκεται η Χιλή με ταχύτητες 187,5 Mbps. Ακολουθούν η Ταϊλάνδη με 175,93 Mbps, το Χονκ Κονγκ με 168,66 Mbps και την πεντάδα ολοκληρώνει το Μονακό με μέση ταχύτητα 165,47 Mbps.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ο παγκόσμιος μέσος όρος ταχύτητας στην σταθερή τηλεφωνία διαμορφώθηκε στα 59,75 Mbps στο Download και στα 25,06 Mbps στο Upload.


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο