Η  Αθήνα κατατάσσεται στην 3η θέση μεταξύ των 10 πόλεων παγκοσμίως, που χαρακτηρίζονται ανερχόμενοι προορισμοί για την ανάπτυξη data centers, σύμφωνα με έρευνα της κορυφαίας εταιρείας παροχής συμβουλών real estate, Cushman & Wakefield. Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται το Κέιπ Τάουν και ακολουθεί η Μόσχα, που κατατάσσεται στη δεύτερη. Η Cushman & Wakefield αναγνωρίζει σε αυτές τις δέκα πόλεις τη δυναμική να εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια σε ψηφιακά κέντρα, ικανά να φιλοξενήσουν επενδύσεις σε data centers, προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια. Σύμφωνα με το report της εταιρείας, που χαρτογραφεί την αγορά των data centers, παγκοσμίως (2022 Global Data Center Market Comparison), την 4η θέση του “top ten”, κάτω από την Αθήνα, καταλαμβάνει το Άμπου Ντάμπι. Η Βιέννη βρίσκεται στην 5η θέση και η Κωνσταντινούπολη ακολουθεί από κοντά στην 6η θέση. Τη λίστα με τις ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις στην παγκόσμια αγορά των data centers (Ten markets to watch) συμπληρώνουν το Χαϊντεραμπάντ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας στην 7η θέση, η Μπανγκόκ στην 8η, το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, η Μομπάσα.

Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις 

Η ετήσια έρευνα της Cushman & Wakefield αναδεικνύει επίσης τα δέκα κορυφαία οικοσυστήματα για data centers παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών, την πρώτη θέση καταλαμβάνει για το 2022 η Βόρεια Βιρτζίνια, ενώ στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν η Silicon Valley και η Σιγκαπούρη.

Την 3η θέση μεταξύ των υπερδυνάμεων στην παγκόσμια αγορά των data centers μοιράζονται η Ατλάντα και το Σικάγο, ενώ ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ, το Φοίνιξ, το Σίδνει και το Ντάλας. Τη δεκάδα με τους πιο ισχυρούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά των data centers συμπληρώνουν το Πόρτλαντ και το Σιάτλ.

Κλειδί η συνδεσιμότητα 

Η Cushman & Wakefield εξετάζει 55 πόλεις ανά τον κόσμο με βάση 13 κριτήρια, προκειμένου να αναδείξει τα οικοσυστήματα που πρωταγωνιστούν, παγκοσμίως, στο λεγόμενο data economy. Τα κριτήρια που βαρύνουν ιδιαίτερα στην αξιολόγηση είναι το μέγεθος της αγοράς, η πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών  ινών και η διαθεσιμότητα του cloud. Άλλα κριτήρια, που επίσης βοηθούν μια αγορά να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για data centers, είναι τα κίνητρα που δίνονται στους επενδυτές, το φορολογικό πλαίσιο, η πολιτική σταθερότητα, η διαθεσιμότητα ακινήτων ικανών να φιλοξενήσουν αντίστοιχες επενδύσεις. Ως δευτερεύουσας σημασίας κριτήρια, που ωστόσο ενισχύουν το προφίλ ενός οικοσυστήματος είναι οι τιμές της ενέργειας και των ακινήτων, όπως και το επενδυτικό ρίσκο της περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
ΥΠΕΝ: «Ξεπαγώνει» την οικοδομική δραστηριότητα
Ακίνητα |

ΥΠΕΝ: «Ξεπαγώνει» η οικοδομική δραστηριότητα για τα εκτός σχεδίου

Με δύο αποφάσεις θέτει τις βάσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν εντός τριετίας οι απαιτούμενες μελέτες και να «ξεπαγώσει» η οικοδομή σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε μικρούς οικισμούς του Πηλίου

Ακίνητα: Ο χάρτης της περιουσίας των Ελλήνων
Tax |

Ο χάρτης της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον περισσότερο ΕΝΦΙΑ και σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κάθε περιφέρεια της Ελλάδας