Ακριβώς όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, έτσι και οι αγορές εμπορευμάτων παρουσίασαν έντονε διακυμάνσεις την περασμένη εβδομάδα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία και τη Ρωσία, η πιο επιθετική στροφή από την Federal Reserve και η πρόβλεψη για ισχυρή χιονοθύελλα στις ΗΠΑ κλόνισαν τους traders.

Το Bloomberg αναλύει μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις μεταξύ των εμπορευμάτων

Φυσικό αέριο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για παράδοση Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 8,3% την Παρασκευή για να κλείσουν στα 4,639 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Η αύξηση ακολούθησε μια ιστορική άνοδο έως και 72% στο συμβόλαιο που έληξε τον Φεβρουάριο την Πέμπτη. Σε επίπεδο εβδομάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 16%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Αύγουστο του 2020.

Πετρέλαιο

Οι περιορισμοί της προσφοράς και οι γεωπολιτικές εντάσεις επιβάρυναν το αργό κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών, με τις τιμές να αυξάνονται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν μόλις στα 87 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας τα κέρδη τους για την εβδομάδα σε περίπου 2%. Το Brent σημείωσε επίσης ράλι για να παγιωθεί πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια.

Χρυσός

Ο χρυσός σποτ σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά του σε πέντε μήνες, αφότου η Federal Reserve σηματοδότησε μια πιο επιθετική προσέγγιση για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Οι traders ενισχύουν τώρα τα στοιχήματα για υψηλότερο κόστος δανεισμού, με τις χρηματαγορές να αναμένουν σχεδόν πέντε αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Σόγια

Η σόγια έκλεισε την εβδομάδα στην υψηλότερη τιμή από τον Μάιο, καθώς τα προβλήματα των καλλιεργειών στη Νότια Αμερική ενισχύουν τις προοπτικές για παγκόσμια ζήτηση ελαιούχων σπόρων στις ΗΠΑ. Οι καρποί για παράδοση Μαρτίου στο Σικάγο αυξήθηκαν 1,5% στα 14,70 δολάρια το μπουσέλ. Το σογιέλαιο έφτασε στο πιο ακριβό επίπεδο από τον Ιούνιο και το σογιάλευρο επίσης ανέβηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές