Περαιτέρω ώθηση της τιμής του πετρελαίου «βλέπουν» κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters, με την τιμή του μαύρου χρυσού να έχει ξεκινήσει δυναμικά τη χρονιά με φόντο το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο και τα σταθερά υψηλά επίπεδα ζήτησης. Άλλωστε και οι φόβοι για την επίδραση της Όμικρον έχουν καταλαγιάσει.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα του Reuters με τη συμμετοχή 43 οικονομολόγων και αναλυτών ο μέσος όρος της τιμής του αργού για τη φετινή χρονιά τοποθετήθηκε στα 79,16 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη πρόβλεψη που έχει γίνει για την τιμή του πετρελαίου φέτος και βέβαια μια σημαντική άνοδος σε σχέση με τα 73,57 δολάρια του Δεκεμβρίου.

<div class=”flourish-embed flourish-chart” data-src=”visualisation/8578120″><script src=”https://public.flourish.studio/resources/embed.js”></script></div>

Στην προηγούμενη έρευνα του Reuters, η πρόβλεψη για τη μέση τιμή του 2022 ήταν στα 76,23 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της τιμής. «Δεδομένου του πόσο σφικτές είναι οι αγορές, το πετρέλαιο άνετα μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ειδικά αν τα επίπεδα προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ συνεχίσουν να βρίσκονται κάτω από το στόχο, αν οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν ανταποκριθούν (στην αυξημένη ζήτηση) και αν η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας επιδεινωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά το Economist Intelligence Unit.

Πιθανή άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού φέτος πάνω από το όριο των 100 δολαρίων έχουν προβλέψει πρόσφατα σε αναλύσεις τους τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley.

Αναφορικά με τα προβλεπόμενα επίπεδα ζήτησης αυτά αναμένεται να αυξηθούν κατά 3 με 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέσα στη χρονιά, καθώς οι αναλυτές περιμένουν τελικά πιο μετριοπαθή αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Θυμίζουμε πως η τιμή του Brent ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τα 90 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014, λόγω της αυξημένης ανησυχίας για μια σύρραξη στην Ουκρανία. Και προφανώς η τιμή θα σημειώσει νέο άλμα, αν τυχόν η Ρωσία πράγματι εισβάλει στην Ουκρανία, υποχρεώνοντας τη Δύση να απαντήσει με την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Αυτή την ώρα, το Brent σημειώνει άνοδο κατά 1,21% στα 91,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI βρίσκεται στα 87,38 δολάρια αυξημένο κατά 0,66%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης