Με κέρδη που πλησίασαν το 5% έκλεισε τον Ιανουάριο το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτυπώνοντας την κατακόρυφη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μια αγορά που είχε υποαποδώσει την προηγούμενη χρονιά.

Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 936,77 μονάδες, με τον τζίρο στα 84 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν στο μέσο όρο του μήνα. Αυτός που ξεχώρισε όμως ήταν ο τραπεζικός, ο οποίος έκλεισε σήμερα με κέρδη 3% και μηνιαία άνοδο κοντά στο 18%.

Οι θετικοί καταλύτες και η αυτονόμηση από τις διεθνείς αγορές

Τόσο η βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, όσο και η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε επίπεδα που δεν είχε δει από το ξέσπασμα της πανδημίας, προστίθενται πλέον στους καταλύτες που θεωρούν οι αναλυτές ότι κάτι έχουν αλλάξει στις προοπτικές τις ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Άλλωστε, ένα ακόμη «κρατούμενο» στον απολογισμό του Ιανουαρίου είναι ότι το ΧΑ κατάφερε σε αρκετές συνεδριάσεις να αυτονομηθεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, σφραγίζοντας το δικό του January Effect και το μήνυμα στους αγοραστές για το 12μηνο που έχει ανοίξει.

«Γλυκιά γεύση»

Βέβαια, αν και ο Ιανουάριος αφήνει μια «γλυκιά γεύση» στα εγχώρια χαρτοφυλάκια, δεν υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι ο απολογισμός θα ήταν πολύ καλύτερος σε ένα ηπιότερο εξωτερικό περιβάλλον. Βέβαια, το ΧΑ κατάφερε να κάνει την εσωτερική του διόρθωση, σε αρκετούς τίτλους, χωρίς να χάσει τα επίπεδα, σε ένα περιβάλλον που επιβαρύνθηκε από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά ίσως ο Φεβρουάριος να άνοιγε αύριο με λιγότερες ανησυχίες, εάν δεν υπήρχε η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη, η οποία έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση της ψυχολογίας.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,31%, η Aegean κατά 3,78%, ενώ ισχυρά ήταν τα κέρδη σε Eurobank, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Jumbo, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Σαράντης. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες