Η επιτάχυνση του tapering από την Federal Reserve φέρνει πιο κοντά την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, πιθανότατα μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Παράλληλα, ωστόσο ανοίγει παράθυρο για δύο ή και τρεις συνολικά αυξήσεις μέσα στο 2022 και τουλάχιστον άλλες τόσες το 2023. Η τροχιά της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί προφανώς από τις οικονομικές εξελίξεις υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας, όμως μεγάλη σημασία θα έχουν και οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο νέο συμβούλιο της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed (FOMC).

Με την είσοδο του 2022 η τράπουλα ανακατεύεται, καθώς νέα πρόσωπα μεταξύ των διοικητών των περιφερειακών Fed θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στην FOMC, που αριθμεί συνολικά 12 μέλη, τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έχουν μόνιμο δικαίωμα ψήφου μαζί με τον διοικητή της New York Fed, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις εναλλάσσονται επικεφαλής των περιφερειακών Fed.

Ανανέωση θέσεων και ψήφων 

Με τη νέα χρονιά, λοιπόν, η Έσθερ Τζορτζ της Kansas City Fed, η Λορέτα Μέστερ της Cleveland Fed, ο Τζέιμς Μπούλαρντ της St Louis Fed και ο νέος πρόεδρος της Boston Fed (που το διάστημα αυτό αναζητείται) θα αναβαθμιστούν, αντικαθιστώντας τον Τσαρλς Έβανς της Chicago Fed, τον Ράφαελ Μπόστιτς της Atlanta Fed, τον Τόμας Μπάρκιν της Richmond Fed και την Μέρι Ντάλι της San Fancisco Fed.

Η ανανέωση αυτή φαινομενικά γέρνει την πλάστιγγα προς την πλευρά των γερακιών, αν λάβουμε υπόψη πως οι Μπούλαρντ, Μέστερ και Τζορτζ είναι στελέχη γνωστά για τις σκληροπυρηνικές απόψεις τους και μεταξύ των πρώτων που απαιτούσαν δημοσίως επιτάχυνση του tapering και σύσφιξη της πολιτικής για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Όμως, τα πράγματα δεν θα μείνουν έτσι, με τον Λευκό Οίκο να εμφανίζεται αποφασισμένος να ισορροπήσει τις τάσεις μέσα από τα πρόσωπα που θα επιλέξει για τις τρεις θέσεις των κυβερνητών που έχουν χηρέψει ή θα χηρέψουν, μέχρι τον επόμενο μήνα, στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, που κράτησε μεν τον διορισμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ, Τζερόμ Πάουελ στη θέση του στο τιμόνι της Fed, αλλά αναβάθμισε στο πλευρό του, στη θέση του αντιπρόεδρου, την μετριοπαθή (και μοναδική Δημοκρατική στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο) Λάελ Μπρέναρντ.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δηλώσεις του προ ημέρων υποστήριξε ότι ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακοινώσει την επιλογή του για τα νέους κυβερνήτες που θα διοριστούν πριν τα τέλη της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να ορίσει ημερομηνία. Οι πάντες, εξάλλου, γνωρίζουν πόσο μεγάλη σημασία θα έχουν τα πρόσωπα αυτά.

Με δεδομένο πως το 2022 είναι χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ, με τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να αποτελέσει βασικό βοηθητικό εργαλείο για την κυβέρνηση Μπάιντεν και την οικονομική στρατηγική της σε ένα διάστημα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την ετυμηγορία της κοινής γνώμης. Οι Δημοκρατικοί αγωνιούν να κρατήσουν τα κέρδη τους και οι Ρεπουμπλικάνοι αδημονούν να ανακτήσουν τις έδρες που έχασαν.

Κλειδί τα τρία πόστα που χηρεύουν 

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις αυτές επιλογές μπορεί να αλλάξουν το status quo ή όπως σχολίασε η οικονομολόγος Άννα Γουόνγκ, μιλώντας στο Bloomberg, «μπορεί να κάνουν τη διαφορά στους κόλπους της FOMC για το αν θα πάμε προς δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2023, αντί των τριών που προβλέπονται».

Όσον αφορά τους υποψήφιους, δημοσιεύματα του Τύπου ήδη «κυκλοφορούν» κάποια ονόματα.

Για παράδειγμα, σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal εμφανίζει ως φαβορί για μία από τις τρεις θέσεις και πιο συγκεκριμένα για την αντιπροεδρία του εποπτικού συμβουλίου που ουσιαστικά επιτηρεί το τραπεζικό σύστημα, την Σάρα Μπλουμ Ράσκιν.

Η κυρία Ράσκιν έχει διατελέσει στέλεχος της Fed, όπως και του υπουργείου Οικονομικών επί προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα, κάτι που σημαίνει πως πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το Οβάλ Γραφείο: είναι έμπειρη για τη θέση, είναι γυναίκα και είναι μέλος των Δημοκρατικών. Μάλιστα, ο σύζυγος της, Τζέιμι Ράσκιν, είναι βουλευτής των Δημοκρατικών, εκπροσωπώντας την πολιτεία του Μέριλαντ.

Η τοποθέτηση της Ράσκιν θεωρείται σίγουρο πως θα ικανοποιήσει σφόδρα την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία ακόμη δυσκολεύεται να… καταπιεί τον επαναδιορισμό του Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της Fed.

Στους διεκδικητές των κενών θέσεων εμφανίζονται επίσης ο Γουίλιαμ Σπρινγκς, η Λίζα Κουκ και ο Φίλιπ Τζέφερσον.

Πηγή φωτο: Twitter

Ο Γούλιαμ Σπρινγκς είναι οικονομολόγος της εργατικής ομοσπονδίας του AFL-CIO (ήτοι δηλαδή του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας) και καθηγητής στο Χάρβαρντ, ο οποίος πέρα από μετριοπαθής θα εξυπηρετήσει και την πρόθεση του Λευκού Οίκου για αναβάθμιση περισσότερων στελεχών από την αφροαμερικανική κοινότητα. Αντιστοίχως, ο Φίλιπ Τζέφερσον είναι επίσης Αφροαμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής και πρύτανης στο Davidson College της Βορείου Καρολίνας και έχει συνεργαστεί με την Fed στο παρελθόν.

Η Λίζα Κουκ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων του προέδρου Ομπάμα και στέλεχος της μεταβατικής ομάδας Μπάιντεν, που σημαίνει πως πέρα από τα προσόντα έχει επίσης το κατάλληλο πολιτικό αποτύπωμα, το κατάλληλο φύλο και την κατάλληλη εθνολογική προέλευση (είναι Αφροαμερικανή). Μάλιστα, αν επιλεγεί θα γράψει ιστορία ως η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα στο συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Συνολικά στα 108 χρόνια ιστορίας της κεντρικής τράπεζας, στο συμβούλιο έχουν εκλεγεί μόλις τρία μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας και όλοι τους άντρες. Κάτι που σίγουρα το Οβάλ Γραφείο θέλει να αλλάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή