Πάνω από το αναμενόμενο παρέμεινε ο πληθωρισμός σε Γερμανία αλλά και Ισπανία με την είσοδο της νέας χρονιάς, κρατώντας ζωντανή την πίεση που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να λάβει μέτρα για τη μείωση των τιμών. Αν και η ΕΚΤ στις εκτιμήσεις της επιμένει πως οι τιμές σταδιακά θα υποχωρήσουν, κυρίως δε, στο δεύτερο μισό του έτους.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο παρουσίασε νέα μικρή αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το Δεκέμβριο, φτάνοντας το 5,1%, αν και στα επίπεδα αυτά ήταν πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ του 6% που «έπιασε» το Νοέμβριο, όταν εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο εδώ και τριάντα χρόνια.  Όμως, οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μεγαλύτερη πτώση του δείκτη στο 4,7%, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις, γεγονός που προβλημάτισε την αγορά.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Οι ιατρικές μάσκες μέρος του δείκτη τιμών καταναλωτή 

Την ίδια ώρα και στην Ισπανία ο πληθωρισμός υποχώρησε μεν σε σχέση με τον περασμένο μήνα, αλλά διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Συγκεκριμένα ο δείκτης έπεσε στο 6,1% τον Ιανουάριο από το 6,5% το Δεκέμβριο, όταν είχε αγγίξει και το υψηλότερο σημείο από το 1992. Όμως, σημείωσε επίσης μεγάλη απόκλιση από την πρόβλεψη των αναλυτών που ανέμεναν δραστικότερη πτώση του στο 5,5%.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη θα παραμείνουν μια πηγή προβληματισμού. Οι εκτιμήσεις θέλουν τον δείκτη να υποχωρεί τον Ιανουάριο από τα επίπεδα ρεκόρ του 5% που άγγιξε τον περασμένο μήνα, όμως οι αναλυτές βλέπουν νέα άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο, καθώς οι ενεργειακές τιμές έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα λόγω της ισχυρής ζήτησης και των γεωπολιτικών απειλών με αφορμή το Ουκρανικό.

Η εξέλιξη αυτή θα ασκήσει νέες πιέσεις στο συμβούλιο της ΕΚΤ, παρά το γεγονός πως η επίσημη πρόβλεψη της Τράπεζας είναι πως οι τιμές θα υποχωρήσουν κοντά στο όριο ασφαλείας του 2% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή