Ένα ακόμη βήμα προς την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 950 μονάδων έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με τη συναλλακτική του δραστηριότητα να έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που παρατηρήθηκαν το 2021, έχει δημιουργήσει ισχυρούς πυλώνες στα υψηλά επταετίας.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,19% στις 947,88 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ.

Η βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το καλύτερο διεθνές κλίμα έχει ενισχύσει τις αγοραστικές δυνάμεις στο ΧΑ, οι οποίες διαχέονται σε μεγαλύτερο εύρος του ταμπλό. Επίσης, σύμφωνα με την Trader24 ενδιαφέρον συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι μετοχές που, παραδοσιακά τουλάχιστον, διανέμουν μέρισμα, υπό τη θεώρηση πως τα μικτά χαρτοφυλάκια τείνουν σιγά σιγά να αναδιαρθρώνουν το μίγμα προς όφελος πιο «σταθερών» επιλογών, είτε αυτές είναι απευθείας σε ομολογίες, είτε και σε μετοχές εταιρειών που συνηθίζουν να μοιράζουν τα -αναμενόμενα- ετήσια κέρδη τους.

Με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Πάντως, αυτό που μεταφέρεται στον ΟΤ, είναι ότι πολλές κινήσεις στην αγορά το τελευταίο διάστημα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στη βάση ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα βρεθεί, αν δεν επιστρέψει, στην «επενδυτική βαθμίδα». Η εξέλιξη αυτή αναμένεται πως θα έχει πολλαπλασιαστική θετική επίδραση για την οικονομία, τις επενδύσεις, το χρηματιστήριο και συνολικά για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε μια τεράστια δεξαμενή διεθνών κεφαλαίων 10 φορές μεγαλύτερων σε σχέση με σήμερα να επενδύσουν στη χώρα.

Επίσης, η αναρρίχηση του γενικού δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 940 μονάδων αποκτά μεγάλη σημασία την ώρα που η αγορά αναμένεται να επηρεαστεί από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι η Ελλάδα, με τη βοήθεια και της ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 36 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) και η οποία θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικούς τίτλους και μετά το τέλος του τον ερχόμενο Μάρτιο, έχει στηριχθεί από το ευρωσύστημα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι Βιοχάλκο και Aegean ξεχώρισαν με τα κέρδη των 4,60% και 4,55% αντίστοιχα. Σημαντική ήταν και η συμβολή των Μυτιληναίου, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Alpha Bank και άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, Titan, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Eurobank και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Ελλάκτωρ, με την Quest να υποχωρεί κατά 3,30%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες