Νέα αύξηση παρουσίασαν τα κενά στην αμερικανική αγορά εργασίας το Δεκέμβριο, παραμένοντας σταθερά κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αν και ο ρυθμός των παραιτήσεων υποχώρησε καθώς το περίφημο φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης δείχνει να καταλαγιάζει κάπως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι κενές θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στα 10,925 εκατ. στα τέλη του 2021, ήτοι αρκετά πάνω από τα 10,28 εκατ. που περίμεναν οι αναλυτές. Στα επίπεδα αυτά σημείωσαν άνοδο κατά 1,4% σε σχέση με το Νοέμβριο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα αύξησης για τις κενές θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα ο δείκτης να παραμένει σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 εκατ. υποδηλώνοντας τα… σφικτά περιθώρια στην αγορά εργασίας και το σοβαρό πρόβλημα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι εργοδότες προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό.

Τα κενά στην αγορά εργασίας άγγιξαν το υψηλότερο σημείο τους τον περασμένο Ιούλιο, στο ιστορικό ρεκόρ των 11,1 εκατ. όμως ουσιαστικά έχουν υποχωρήσει ελάχιστα από τότε, παραμένοντας πολύ μακριά από τα προ της πανδημίας επίπεδα, όταν βρίσκονταν περίπου στα 7 εκατ. σε μηνιαία βάση το 2019.

Ο ρυθμός των παραιτήσεων δείχνει μια αποκλιμάκωση από τα ιστορικά επίπεδα των προηγούμενων μηνών πέφτοντας στο 2,9%, καθώς 4,3 εκατ. άτομα αποχώρησαν από τη θέση τους. Όμως, συνολικά το νούμερο παραμένει αρκετά υψηλό, καθώς είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι έχουν την πεποίθηση ότι θα βρουν εύκολα αλλού δουλειά, δεδομένων των κενών θέσεων εργασίας.

Πρωταγωνιστής στα κενά για έναν ακόμη μήνα ο κλάδος της εστίασης και φιλοξενίας, όπου οι κενές θέσεις αυξήθηκαν κατά 133.000 στις 1,5 εκατ, με τον κλάδο της μεταποίησης και της παιδείας να ακολουθεί.

Η σφικτή αγορά εργασίας έχει ανεβάσει και συνεχίζει να ωθεί ανοδικά τους μισθούς, γεγονός που συνηγορεί στην διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά. Ήταν, άλλωστε, ένα σημείο που επεσήμανε στις δηλώσεις του προ ημερών και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προετοιμάζοντας την αγορά για την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή