Επιβράδυνση για τρίτο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 14 μήνες παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς τα αμερικανικά εργοστάσια συνεχίζουν να πιέζονται από τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις πρώτων υλών και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε στις 57,6 μονάδες από τις 58,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, αν και διαμορφώθηκε ελαφρά πάνω από το αναμενόμενο καθώς οι αναλυτές περίμεναν διαμόρφωση του στο 57,5.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση για το δείκτη από τον Νοέμβριο του 2020, αν και η μέτρηση πάνω από το όριο του 50 παραπέμπει σε αναπτυξιακή πορεία.

Μετριοπαθής ήταν και η επίδοση του PMI της IHS Markit με τον μεταποιητικό δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλό 15 μηνών στις 55,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 57,7 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Η αμερικανική οικονομία έχει δείξει τάσεις επιβράδυνσης από τον περασμένο μήνα, με τις πιέσεις αυτές να συντηρούνται και με την έναρξη της νέας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι η επίδραση της Όμικρον φαίνεται σταδιακά να καταλαγιάζει, καθώς το στέλεχος αποδείχτηκε πιο μεταδοτικό, αλλά όχι περισσότερο επικίνδυνο για τους εμβολιασμένους. Ωστόσο, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν έχουν υποχωρήσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως τα κενά στην αγορά εργασίας παρέμειναν στα ύψη και το Δεκέμβριο, σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 εκατ. θέσεων, στις 10,92 εκατ. κενές θέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή