Λιγότερο από το ένα τρίτο της ύψους άνω των τριών τρισ. ευρώ δεξαμενής ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά της πανδημίας έχουν δαπανήσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους από τις συνέπειες της κρίσης. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Η κατάσταση δεν είναι τόσο κακή όσο αντανακλάται στους προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το ένα τρίτο του προϋπολογισμού (για την πανδημία) έχει χρησιμοποιηθεί» σχολίασε μιλώντας στο Reuters BreakingViews.

Από τα κράτη μέλη, τα περισσότερα κονδύλια για τη στήριξη των επιχειρήσεων έχει απορροφήσει η Ιταλία, με την Γαλλία να ακολουθεί από κοντά. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, η ανησυχία που είχε εκφραστεί πως η Γερμανία, ως η κυριότερη οικονομική δύναμη, θα ξεπεράσει σε δαπάνες τα άλλα κράτη μέλη, αποδείχτηκαν αβάσιμες.

Άλλωστε, η βοήθεια που δίδεται προς ένα κράτος μέλος εμμέσως πλην σαφώς καταλήγει να βοηθήσει έμμεσα και άλλα κράτη, καθώς παραμένουν λειτουργικές οι εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως εξήγησε η Δανή αξιωματούχος.

Σημειώτεον πως τα μέτρα στήριξης από την πανδημία είναι χωριστά από το ύψους 800 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε πέρυσι για να βοηθήσει τις οικονομίες της περιοχής να ορθοποδήσουν από την κρίση και τις συνέπειες των lockdown.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή