Η Αθήνα μπορεί να γίνει Δουβλίνο; Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ιρλανδία;

Μπορεί και κάτω από ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να αρχίσει να γίνεται πόλη ή και χώρα υποδοχής μεγάλων διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματικών ομίλων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έρευνα και την ανάπτυξη, για την τεχνολογία και την καινοτομία. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Άλλωστε, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων. Είναι και αυτό ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα. Τα υπόλοιπα έπονται…

Ο Ανάδοχος του Flyover

Το σχήμα των εταιρειών ΑΒΑΞ- Mytilineos  είναι ο προσωρινός ανάδοχος για την Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ. Το έργο αφορά την κατασκευή μιας υπερυψωμένης  λεωφόρου  (το λεγόμενο FlyOver), μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων , εκ των οποίων τα 4 σε συνεχή γέφυρα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 373,2 εκατομμύρια ευρώ. Η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου στο FlyOver έγινε λίγες μέρες μόλις μετά την γνωστοποίηση ότι στο έργο του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ ήταν μόλις μία η προσφορά (από το 3μερες σχήμα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- INTRAKAT και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις). Ένα σχόλιο: Συνεργασίες μεγάλων εταιρειών, ορθολογική αντιμετώπιση των δεδομένων, καταμερισμός έργων.

Μια εταιρεία (και η ιστορία της) που θα συζητηθεί

Το  θέμα στη δημοσιογραφία είναι να κρατάς καλό αρχείο και κυρίως να θυμάσαι με ποιους έχει μιλήσει και γιατί…

Ας πάμε, όμως, ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το IQbility, το «εκκολαπτήριο επιχειρήσεων» του Ομίλου Quest, στις αρχές του 2017 είχε με δημόσια ανακοίνωση του ενημερώσει ότι για το έτος 2016 οι συνολικές του επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 350.000 ευρώ. Μεταξύ των εταιρειών που υποδέχθηκαν αυτή την αρχικού επιπέδου επενδυτική συνεισφορά (ή και χειρονομία) ήταν και η εταιρεία Accusonus. Δίπλα στο όνομα της εταιρείας τα στελέχη του  IQbility  είχαν γράψει δύο λόγια για την βασική δραστηριότητα της. « Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης εξειδικευμένο στην αγορά των επαγγελματιών της μουσικής και του ήχου» (www.accusonus.com)

Λίγα χρόνια μετά η εταιρεία έχει διευρύνει σε σημαντικό βαθμό την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών και κατορθώνει να βγει στην αγορά και να συγκεντρώσει και νέα κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, η accusonus είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου και από εκεί πέρασε στο πεδίο του video και γενικώς του οπτικοακουστικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ανέπτυξε εργαλεία που βοηθούν επαγγελματίες και μη, να επιδιορθώνουν άμεσα τον ήχο στα video τους δίνοντάς τους την αίσθηση ότι έχουν γυριστεί υπό τις ιδανικές συνθήκες ενός επαγγελματικού στούντιο. Στη συνέχεια, η εταιρεία, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργαλείων της για την επιδιόρθωση ηχητικού περιεχομένου καθώς και την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά δημιουργίας περιεχομένου, σήκωσε 3,3 εκατομμύρια δολάρια (Series Α). Η Venture Friends έκανε lead τον γύρο στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Big Pi, η IQBility, η PJ Tech καθώς και μια ομάδα Αμερικανών επενδυτών υπό τον Michael Tzannes, συνιδρυτή της accusonus και πρώην CEO της Aware Inc.

Ο Tzannes με γνώση της αγοράς των ΗΠΑ αλλά και της κεφαλαιαγοράς της καθώς ήταν διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας στο Nasdaq ήταν ένας άνθρωπος -κλειδί για τη γνωριμία της ελληνικής startup στην αγορά των ΗΠΑ.

Το όνομα της Accusonus καλό είναι να κρατηθεί στη μνήμη σας καθώς πρόκειται να συζητηθεί για καλό σκοπό. Το ίδιο θα χρειαστεί να κάνετε και για δύο από τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας. Τον Aλέξανδρο Τσιφλίδη (CEO) και τον Ηλία Κοκκίνη (CTO). Οι δύο τους μαζί με τον Tzannes έδεσαν σαν ομάδα και προχώρησαν δημιουργώντας μια υπολογίσιμη δύναμη στο διεθνές στερέωμα.

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρω εδώ μια μικρή λεπτομέρεια. Και οι δύο – ο Αλέξανδρος και ο Ηλίας- ήταν και συνεχίζουν να είναι  παθιασμένοι με τον ήχο, την ακουστική και τη μουσική τεχνολογία. Ο Ηλίας ήταν ντράμερ σε τοπικά heavy metal/punk συγκροτήματα στη Πάτρα και εργαζόταν ως ηχολήπτης. Ο Αλέξανδρος ήταν δοσμένος στην ηλεκτρονική μουσική και ήταν /είναι ένας συνθέτης για έργα για το θέατρο και το σινεμά.

Ο Έξυπνος Δήμος

«Τρέχει» ένα από τα πιο επιδραστικά προγράμματα για τις τοπικές κοινωνίες,  εμπνευστής του οποίου είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις», συνολικού προϋπολογισμού 90.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Οι 17 επιλέξιμοι Δήμοι καλούνται να υποβάλλουν έως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 στρατηγικό πλάνο έξυπνης πόλης για το πρώτο στάδιο αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών 16 Δήμοι με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων συν τον Δήμο Τρικκαίων (Τρίκαλα), ως πρότυπο «Έξυπνου Δήμου».

Το πρόγραμμα δίνει μια πολλαπλότητα επιλογών στις δημοτικές αρχές για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους πολίτες των περιοχών ευθύνης τους. Μικρές ενδεικτικές αναφορές στην ευρεία γκάμα των επιλογών τους: Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, Έξυπνες στάσεις για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων, Έξυπνες διαβάσεις πεζών αλλά και ΑΜΕΑ, Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών, Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Πληρωμών, Συστήματα τηλεϊατρικής σε ευπαθείς ομάδες για απομακρυσμένη διάγνωση, Ηλεκτρονικό εισιτήριο για αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, έξυπνο σύστημα προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα, υποδομές οπτικών ινών σε δημοτικά κτήρια και διασύνδεση τους.

Εκτός των 17 και οι υπόλοιποι 315 Δήμοι της χώρας θα μπορούν λαμβάνοντας πόρους από τη δεξαμενή των 230 εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Δήμαρχος στα Τρίκαλα είναι ο Δημήτρης Παπαστεργίου (πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων όλης της χώρας). Όποιος ρωτήσει τον Δημήτρη Παπαστεργίου για το τι εκείνος ιεραρχεί στη πρώτη γραμμή των υπηρεσιών που πρέπει να φθάσουν στους πολίτες προκειμένου να αποκατασταθεί η κλονισμένη σχέση ανάμεσα στο Δήμο και τον Πολίτη θα σου απαντήσει τα εξής: Έναν ολοκληρωμένο Ψηφιακό Χάρτη – στη βάση ενός συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών- για το τι έχει και το τι δεν έχει ο Δήμος και κυρίως που βρίσκονται τα περιουσιακά του στοιχεία, οι υποδομές της πόλης κλπ. Το δεύτερο, είναι η εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος έξυπνης διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το τρίτο ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των Πολιτών και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο Δήμο και τους Πολίτες (Ψηφιακός Δήμος).  Ο ίδιος ο δήμαρχος τονίζει ότι στην «Έξυπνη Πόλη» δεν πρέπει να μείνουμε στις δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά στην υιοθέτηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής και των εμπλεκομένων με τα δημοτικά πράγματα μιας νέας σύγχρονης πολιτικής καινοτομίας.

Οι πρώτοι διαγωνισμοί – ενιαίος διαγωνισμός για κάθε ένα Δήμο- θα γίνουν προς το τέλος της άνοιξης. Ο ένας, ενιαίος διαγωνισμός θα βγάλει έναν ανάδοχο ο οποίος θα πρέπει να είναι και ο επικεφαλής ενός ολόκληρου οικοσυστήματος που θα κληθεί να εφαρμόσει το τοπικό πρόγραμμα που έχει επιλεγεί από τη δημοτική αρχή.

 Και ομολογιακό και ΑΜΚ

Να μας διαβάζετε – τα γράψαμε. Στη χτεσινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε αφενός την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού της δελτίου της εταιρίας SAFE BULKERS PARTICIPATIONS PLC για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως 100.000 άυλων, κοινών,ανώνυμων ομολογιών της, με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου και την εγγύηση της SAFE BULKERS INC., συμφερόντων Πόλυ Χατζηιωάννου και αφετέρου την έγκριση του περιεχομένου ενός ακόμη ενημερωτικού δελτίου, το οποίο αφορά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για το ενημερωτικό της εισηγμένης εταιρίας EYΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ. Πιο συγκεκριμένα, το δελτίο αναφέρεται στη δημόσια προσφορά έως 3.708.370 νέων μετοχών από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στο  Χρηματιστήριο Αθηνών.

 Τα spinoff που φέρνουν κεφάλαια, επενδυτές και δουλειές

Οι τεχνοβλαστοί ανεβάζουν ταχύτητα! Ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητής Στράτος Στυλιανίδης με ανάρτηση του στο Linkedin  μας ενημερώνει ότι 2 νέες ώριμες και αξιέπαινες πρωτοβουλίες ίδρυσης spin-off πέρασαν και εγκρίθηκαν από το Πρυτανικό Συμβούλιο. Πρόκειται για  τις εταιρείες MINT και HIspin.

Η εταιρία – τεχνοβλαστός MINT με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Βλαχάβα πρόκειται να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής. Η MINT έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη εφαρμογών Μηχανικής Μάθησης και ιδιαίτερα βαθιών νευρωνικών δικτύων, καθώς και τεχνογνωσία και λογισμικό για ανάλυση δεδομένων χρονοσειρών και προβλέψεων, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, πλατφόρμες ανάπτυξης παιχνιδιών σοβαρού (επιστημονικού) σκοπού (Scientific Games), κ.α.

Η εταιρία τεχνοβλαστός HIspin, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Νίκος Μαγκλαβέρας, πρόκειται να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Η/Υ, Ιατρικής Πληροφορικής και Βιοιατρικής – Απεικονιστικών Τεχνολογιών του Τμήματος Ιατρικής. Η HIspin αποτελείται από έμπειρους ερευνητές με πολυετή ενασχόληση με θέματα ιατρικής πληροφορικής και τηλεϊατρικής, καθώς και στο σχεδιασμό και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης ιατρικών δεδομένων.

Ο αντιπρύτανης γράφει: «Οι πιο μεγάλες ιδέες που γίνονται πράξη, ξεκινούν από τους ανθρώπους της έρευνας που εργάζονται εντατικά στα εργαστήρια. Παράγουν επιστημονικά ώριμα αποτελέσματα. Βρίσκουν τον τρόπο να τα μετατρέψουν σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Και πλέον ιδρύουν τεχνοβλαστούς στους κόλπους του πανεπιστημίου, δημιουργώντας αξία, θέσεις εργασίας, και προοπτική για την ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories