Η επένδυση της JPMorgan Chase ήταν η επένδυση της εβδομάδας, αν όχι της δεκαετίας!

Και αυτό γιατί η JPMorgan δεν είναι ένας τυχαίος επενδυτές αλλά ένας στρατηγικός εταίρος. Η στήλη με τα δημοσιεύματά της κάλυψε όλες τις πτυχές αυτής της επενδυτικής πρωτοβουλίας – και αυτές που φαίνονται και αυτές που χρειάζεται να… ξύσεις τον πίνακα του μέλλοντος.

Διαβάστε επίσης: Τάκης Γεωργακόπουλος: Από το ΕΜΠ στη Νέα Υόρκη και τα συστήματα πληρωμών της J.P.Morgan

Διαβάστε επίσης: Ο εγγονός του Πάνου Παπαδημητρίου και η Viva – μια ιστορία ανάμεσα στη μετανάστευση, τη δύσκολη ζωή στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ΄20 και των νέων προκλήσεων για τις τράπεζες

Έμμεση συμμετοχή στην κοινοβουλευτική διαδικασία

Μια έξυπνη κίνηση ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της αποτόλμησε ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να μπει σφήνα στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και να βρεθεί στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κίνηση του είχε να κάνει με την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ και την δική του ομιλία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της.

Ένα tweet από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δίνει την εκδοχή της Χαριλάου Τρικούπη: «Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022». Τελικά, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε δεκτό το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής.  Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου (αρχίζει στις 09:00) της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Τέλος καλά, όλα καλά. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο θα μπορεί να συμμετέχει (από εδώ και εμπρός) στα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Οι αναρτήσεις ενός manager

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Global Head της JP Morgan Wholesale Payments, είναι ένας καλός ρεπόρτερ της νέας εποχής της κυριαρχίας των επιδραστικών social media. Το Linkedin είναι το προνομιακό πεδίο της συστηματικής ενασχόλησης του ως εκπρόσωπος της νέας τάσης της αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Τάκης Γεωργακόπουλος συνόδεψε τον Jamie Dimon, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase στο ταξίδι στην Ελλάδα και στην επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συνάντησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο τραπέζι των συσκέψεων βρέθηκαν μαζί τους ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan στην Ελλάδα Στέλιος Παπαδόπουλος.

Σε μια ανάρτηση του μετά την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έγραψε: «Ο Jamie Dimon και εγώ συναντηθήκαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας χθες, συζητώντας τόσο την επένδυσή μας στο Viva Wallet, όσο και τις προγραμματισμένες επενδύσεις μας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικού κόμβου στην Ελλάδα, για την περαιτέρω ανάπτυξη του #Onyx από την JP Morgan. Χαίρομαι που επισκέπτομαι τη χώρα μου με μεγάλη ατζέντα ανάπτυξης!».

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι η Onyx είναι η μονάδα blockchain της JPMorgan.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος απαντώντας σε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση του γράφει μεταξύ άλλων: «(…)InstaMed για υγειονομική περίθαλψη, VW pay for auto, Viva για μικρές επιχειρήσεις… συνεχίζουμε να χτίζουμε το οικοσύστημα πληρωμών μας», ενώ σε μια παλαιότερη ανάρτηση του ενημερώνει και επισημαίνει: «Άλλη μια μεγάλη πρωτιά από την ομάδα της Onyx. Blockchain και JPM coin που απλοποιούν τις πληρωμές!». Αφορμή για την ανάρτηση αυτή ήταν η υποδομή, που αναπτύχθηκε από κοινού με τη Siemens από τη μονάδα blockchain της JPMorgan, Onyx.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος μέσα από αυτές τις ενδιαφέρουσες σε περιεχόμενο αναρτήσεις μας δίνει το μέτρο του νέου κόσμου των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και των συναλλαγών , ενός κόσμου που ακολουθεί την διαδρομή της ψηφιοποίησης και της ανάδειξης τεχνολογιών και εφαρμογών καινοτομίας σε πρώτο επίπεδο.

Εδώ, ένα απόσπασμα από προηγούμενη αναφορά της στήλης:

Ο απόφοιτος του ΕΜΠ

Τα τελευταία 15 χρόνια ο Τάκης Γεωργακόπουλος, απόφοιτος του ΕΜΠ στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, εργάζεται στην J.P.Morgan. Σήμερα, ο απόφοιτος του ΕΜΠ έχει status διευθύνοντος συμβούλου στον αμερικανικό τραπεζικό όμιλο, κατέχοντας την υψηλών καθηκόντων θέση του Global Head Wholesale Payments  για το Corporate & Investment Bank (CIB) της J.P. Morgan αλλά και μέλος του Operating Committee. Μάλιστα, ο Γεωργακόπουλος θα είναι και το πρόσωπο που θα χειριστεί από την αρχή έως το τέλος την στρατηγική επένδυση στην Viva.

Ο ίδιος ο Γεωργακόπουλος σε μια ανάρτηση του στο Linkedin γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κάνουμε μια στρατηγική επένδυση στο Viva Wallet για να υποστηρίξουμε το όραμά τους να συνεχίσουν να καινοτομούν στις πληρωμές στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Αυτή η επένδυση θέτει τις βάσεις για τη συνεχή επέκταση της παρουσίας μας στην Ευρώπη και συμπληρώνει τις δικές μας επενδύσεις στη σύγχρονη, cloud-native τεχνολογία πληρωμών».

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος πρωτοβρέθηκε στην Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου των σπουδών του (Columbia University in the City of New York- MA, Mathematics of Finance, 1998 – 2000). Αμέσως μετά την απόκτηση του master θα εργαστεί ως partner στη McKinsey & Company για 7 χρόνια, από το 2000 έως και το 2007.

Μια πρωτοβουλία με τη βούλα ESG

«Το ESG στον πυρήνα της προσφοράς των προϊόντων μας», γράφει σε ανάρτηση του ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Η ανάρτηση του βασίζεται σε μια θετική πρωτοβουλία της ίδια της τράπεζας. Σε ανάρτηση της διαβάζω: «Το πρώτο #ΕSG αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ελληνικές μετοχές δημιούργησε το Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ».

Υπενθυμίζεται ότι ESG δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση.

Απαντήσεις για το Επιτελικό Κράτος

Απαντήσεις για το τι είναι και τι δεν είναι το Επιτελικό Κράτος έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Το βασικό επιχείρημα του: «Υπάρχει μια βαθιά παρανόηση ή και διαστρέβλωση για το ρόλο του επιτελικού κράτους. Επιτελικό κράτος δεν σημαίνει υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Επιτελικό κράτος είναι το ακριβώς αντίθετο». Μεταξύ των παραδειγμάτων που έδωσε είναι και το εξής: «Επιτελικό κράτος είναι ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός όπως αποτυπώνεται στο ΕΛΛΑΔΑ 2.0 που πήρε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας δημόσιες επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 6 χρόνια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος πάνω από όλα φέρει τη στόφα του ακαδημαϊκού δασκάλου και από αυτή ούτε θέλει, ούτε μπορεί να απαλλαγεί… Έτσι, στη συζήτηση στη Βουλή αργά το απόγευμα του Σαββάτου έδωσε την δική του εκδοχή για το τι είναι και το τι δεν είναι ο Νεοφιλελευθερισμός και τη σχέση του με την έκταση του Κράτους αλλά και το τι είναι και το τι δεν είναι το Επιτελικό Κράτος. Ειδικά, για το Επιτελικό Κράτος υποστήριξε ότι είναι η εισαγωγή στη Μετα-Δημοκρατία και από εκεί και πέρα άρχισε να μιλάει για το τι είναι η Μετα- Δημοκρατία. Υπόσχομαι ότι όταν θα είναι διαθέσιμη η ομιλία του από τα πρακτικά της συνεδρίασης θα επανέλθω…

Πάντως, ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και επισημάνσεις -σε καθαρά μαρξιστικό επίπεδο αντιπαράθεσης- έκανε για την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο έμπειρος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Η «στραβή» και η …βάρδια

Η ατάκα της εβδομάδας ειπώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στη συζήτηση στη Βουλή: «Δεν υπάρχει “στραβή” στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια, η ευθύνη του να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα και η ευθύνη, όπως είπαμε πιο πριν, να μεταβολίζουμε την εμπειρία σε γνώση και σε πράξη» .

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories