Τα νέα σήμερα αναμένονται από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Για να δούμε πόσα ενημερωτικά δελτία – και ποιων εταιρειών- θα εγκριθούν…

 Επόμενη Στάση: Μεξικό

Υπάρχουν και εταιρείες που ξεκίνησαν από το μηδέν συνδυάζοντας τεχνολογικές εφαρμογές με λύσεις καινοτομίας στην παροχή υπηρεσιών που γρήγορα έγιναν γνωστές στη σκηνή των startups, βρήκαν χρηματοδότηση και επενδυτές αλλά δεν έμειναν εκεί… Στράφηκαν γρήγορα σε εξωστρεφείς κατευθύνσεις και κατάφεραν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη τους σε άλλες, εκτός Ελλάδας, χώρες με τα κέρδη τους. Δεν γνωρίζω αν είναι πολλές ή λίγες αλλά εγώ γνωρίζω μια εξ αυτών. Το όνομα της: Doctotanytime – ιδρυτής της οποίας είναι η Ελευθερία Ζούρου που βρίσκεται σταθερά στο τιμόνι της εταιρείας.

Μέσα από αναρτήσεις στα social media έμαθα ότι η χάρη της εταιρείας έφτασε μέχρι το μακρινό Μεξικό.

Διαβάζω: «Το doctoranytime επεκτείνεται στο Μεξικό με όραμα την έναρξη μιας Νέας Εποχής στον τομέα της #Υγείας!

Μέχρι στιγμής, το doctoranytime δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βέλγιο, Εκουαδόρ, Βραζιλία, Κολομβία και Κύπρο με γνώμονα την διαφάνεια και το ειλικρινές ενδιαφέρον προς τον άνθρωπο και την υγεία!

Καλώς ορίζουμε το Μεξικό στην ομάδα μας και υποσχόμαστε να είμαστε δίπλα σας ώστε να είστε πάντα σε καλά χέρια!».

To doctoranytime είναι σήμερα η Νο1 εταιρία στο χώρο του health tech για την αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών.

Όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Καθημερινά βοηθάμε εκατοντάδες ανθρώπους να βρουν τον κατάλληλο γιατρό, τη διαγνωστική εξέταση που χρειάζονται και να κλείσουν online ραντεβού με τον επιλεγμένο γιατρό άμεσα. Στόχο μας αποτελεί να αλλάξουμε τον τρόπο αναζήτησης γιατρών και ιατρικών υπηρεσιών φέρνοντας σε άμεση επαφή τους γιατρούς με τους ασθενείς».

Το 35 % των ΑΠΕ

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση βρήκα στο λογαριασμό της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο facebook. Διαβάζω: «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το  2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Ειδικά στην Ελλάδα, το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές!

Η ανάγκη της ενεργειακής μετάβασης στην εποχή της καθαρής ενέργειας είναι πλέον επιτακτική και για εμάς στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί προτεραιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς μας, καθώς για περισσότερα από 20 χρόνια πρωτοστατούμε στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ».

Διαβάστε το report της Eurostat εδώ: https://europa.eu/!R8CQCx

Ο επιθεωρητής του Καλατράβα

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με μια ανάρτηση του που «ανέβηκε» και «έπαιξε» στα social media (όπως στο facebook αλλά και στο instagram) μας ενημέρωσε για την εκκίνηση ενός έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και «τρέχει» με τη συμβολή της νέας Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που αποτελεί διακριτό λειτουργικό κλάδο δραστηριότητας του ΤΑΙΠΕΔ και λειτουργεί ως διακριτή λογιστική μονάδα. Μέσω αυτής το ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του δικαιούχου του προγράμματος που είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΟΑΚΑ.

Γράφει ο Αυγενάκης: «Ξεκινά το μεγαλόπνοο Έργο της Ανακαίνισης του ΟΑΚΑ, που χρηματοδοτείται με 56,4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δημοσιεύτηκε από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάδειξη αναδόχου για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ».

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το ΤΑΙΠΕΔ ως αρμόδιο μεταξύ άλλων για την ωρίμανση του έργου, επιθυμεί να συνεργαστεί και να αναθέσει υπηρεσίες επιθεώρησης σε εξειδικευμένο και έμπειρο οικονομικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Συνοπτικά, το αντικείμενο του αναδόχου θα αφορά σε επιθεώρηση και εκτενή έλεγχο των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών των στεγάστρων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, των μεταλλικών κατασκευών των δύο εισόδων του, του Τείχους των Εθνών, καθώς και των μεταλλικών κατασκευών στην Αγορά.

Στα σχετικά κείμενα του έργου διαβάζω: «Σκοπός του ελέγχου που θα εκτελεστεί από τον ανάδοχο είναι να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα (που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ.) σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης / συντήρησης / αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά, στις βάσεις στήριξης αυτών και στα υλικά στεγανοποίησης/σφράγισης αυτών.

Η επιθεώρηση θα αναδείξει επίσης αφενός τυχόν απαιτούμενες μελέτες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης, και αφετέρου τις ενέργειες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης υλοποίησης. Θα συνταχθεί δε και θα παραδοθεί προς τούτο από τον ανάδοχο(επιθεώρησης) σχετική Τεχνική Έκθεση ευρημάτων και προτάσεις αποκατάστασης, συντήρησης και επισκευών.

Η σχετική Σύμβαση του αναδόχου (επιθεώρησης) θα αφορά επίσης στην εκπόνηση των τευχών της προκήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου υλοποίησης των ενεργειών συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης. Θα παρέχεται επίσης, υποστήριξη στο ΤΑΙΠΕΔ κατά τη φάση ανάθεσης του έργου αναφορικά με τα τεύχη δημοπράτησης».

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην ανάρτηση Αυγενάκη. «Πρόκειται για ιστορική στιγμή. Για την εκκίνηση της υλοποίησης του οράματος για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος και ασφαλής αθλητικός και πολιτιστικός πόλος, να εκπληρώσει τον κοινωνικό σκοπό του και να ξαναγίνει κόσμημα προς όφελος της χώρας και όλων των πολιτών».

Συμπέρασμα: Η συμβολή της νέας Μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ είναι σημαντική στην προώθηση των έργων – των εγκεκριμένων έργων από την πλευρά του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάθε έργο που προχωρά σημαίνει ότι υπάρχει πλεονέκτημα να κερδηθεί το στοίχημα.

Η αποκατάσταση της καλής εικόνας

Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Γιάννης Χατζηγεωργίου μας ενημέρωσε με ανάρτηση του στο facebook για το ποιος πληρώνει για τον εξωραϊσμό του ιστορικού συγκροτήματος του ΕΜΠ.

Διαβάζω στην ανάρτηση: «Δαπάνη του ΕΛΚΕ ΕΜΠ συντηρείται η περίφραξη του χώρου και τοποθετούνται νέες χυτές λόγχες, τμήμα της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού περιβάλλοντος, αντικαθιστώντας τις παλιές που καταστράφηκαν».

Στην ίδια ανάρτηση ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ γράφει: «Επιλέγω να μη δείξω πως ήταν. Αντιδιαμετρικά, επιθυμώ να αναδείξω την εικόνα που μας αξίζει. Στη φωτογραφία η εμβληματική κεντρική είσοδος του Πολυτεχνείου».

Μια στρατηγική επένδυση

Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας επιλέγει σε μια ανάρτηση του στο Linkedin, με αφορμή την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) που έλαβε η Gastrade για το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης να αναδείξει τη στρατηγική σημασία της επένδυσης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Διαβάζω: « (…)είναι μια ξεχωριστή μέρα καθώς ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση #FID για το #FSRU Αλεξανδρούπολης, σηματοδοτώντας την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το έργο από την αρχή της υλοποίησής του, προσφέροντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας. Ταυτόχρονα, μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, μέσω της ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε …».

Σχετικά με την Castrade πρέπει να υπενθυμίσουμε τα εξής: «Αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα, στην οποία χορηγήθηκε Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου. Η Gastrade μελετά, σχεδιάζει, κατασκευάζει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τις αναγκαίες υποδομές για την παραλαβή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου καθώς και για την αποθήκευση, υγροποίηση ή αεριοποίησή του, με τρόπο ασφαλή, επαρκή, αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό. Το πενταμελές μετοχικό της σχήμα αποτελείται από την κα. Ελμίνα Κοπελούζου, την GasLog Cyprus Investments Ltd, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας A.E., την Bulgartransgaz EAD της Βουλγαρίας και τον ΔΕΣΦΑ Α.Ε.»

Υπέρ Κεραμέως

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης με ανάρτηση του στο Instagram υπερασπίζεται την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναδεικνύοντας πτυχές της όλης πολιτικής διαδρομής της και κυρίως, επιλογές και συμπεριφορές που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.

Διαβάζω: «Η κ. Κεραμέως ήταν μια από τις 4 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Είναι, επίσης, η πρώτη υπουργός που εισήγαγε, παρά τις έντονες αντιδράσεις, ως υποχρεωτικό μάθημα τη σεξουαλική αγωγή στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο.(…)κατηγορήθηκε για ένα λάθος σε μία από τις περίπου 1000 εγκρίσεις που δίνονται από το ΙΕΠ ετησίως για δράσεις εκτός του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος για μια αντιεπιστημονική και βαθιά προσβλητική δράση. Προφανώς ο έλεγχος πρέπει να είναι ενδελεχής και οι διαδικασίες να αυστηροποιηθούν όπου χρειάζεται. Πολλοί, όμως, από αυτούς που φωνάζουν σήμερα για την αστοχία μιας έγκρισης, δεν έχουν στηρίξει στην πορεία της τη μεγάλη μεταρρύθμιση των εργαστηρίων δεξιοτήτων».

Και ο Αλέξης Πατέλης υπογραμμίζει: «Η Νίκη που ξέρω εγώ είναι ένας προοδευτικός άνθρωπος που μεθοδικά μετασχηματίζει την χώρα. Το να κατηγορείται ότι είναι σκοταδιστής είναι απλά γελοίο».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories