Τα προκαταρκτικά στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών της Τουρκίας για τον Ιανουάριο του 2022 αποκάλυψαν το μεγαλύτερο έλλειμμα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ο ενεργειακός λογαριασμός της χώρας αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων διεθνών τιμών και της ασθενέστερης τουρκικής λίρας.

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 241% σε ετήσια βάση, στα 10,4 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μηνιαίο έλλειμμα από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η κύρια αιτία του ελλείμματος ήταν οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων – δείκτης του ενεργειακού λογαριασμού της Τουρκίας – οι οποίες αυξήθηκαν κατά 241%, στα 8,96 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, κατατάσσεται ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στη χώρα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η Τουρκία είδε το κόστος των εισαγωγών της να εκτινάσσεται τους τελευταίους μήνες καθώς η υποτίμηση της λίρας συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 1,1% έναντι του δολαρίου οτν πρώτο μήνα του 2022, ενώ πέρσι η συνολική πτώση του ανήλθε σε 44%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή