Το Κίεβο ετοιμάζεται να επισκεφθεί αύριο ο Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να παίξει ενεργό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Απώτερος στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να πιστωθεί ο ίδιος μια πιθανή εκτόνωση μέσω της διπλωματικής οδού.

Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ουκρανία, προς την οποία έχει πουλήσει και τα περίφημα τουρκικά drones. Μάλιστα, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στην κυριαρχία της, παίρνοντας θέση σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τη Μόσχα. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας καταφέρει μέχρι στιγμής να μην υπάρξει ευθεία σύγκρουση, παρά τα (αρκετά) ανοιχτά μεταξύ τους μέτωπα.

Σχέσεις με Μόσχα και Κίεβο

Εκμεταλλευόμενος αυτό ακριβώς το «προνόμιο», όπως επίσης και το γεγονός ότι η Τουρκία – που γειτονεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα – παραμένει ένα από τα σημαντικότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να καταφέρει αυτό στο οποίο όλοι οι άλλοι έχουν, μέχρι στιγμής, «σπάσει τα μούτρα» τους. Πρόσφατα, εξάλλου, εμφανίστηκε πρόθυμος να φιλοξενήσει μια διάσκεψη ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Φαίνεται δε πως και η Ουάσιγκτον υπολογίζει στην Τουρκία στη συγκεκριμένη φάση. Δεν είναι τυχαίο ότι το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, επικοινώνησε με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στον οποίο φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει «κάθε είδους υποστήριξη», όπως επίσης και ότι η επικείμενη επίσκεψη «θα συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματίας».

«Μόνο ο Ερντογάν μπορεί!»

«Κανείς δεν είναι υπέρ της πολιτικής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (…) Για την ώρα, δεν υφίστανται προβλήματα που να επηρεάζουν τις επιχειρηματικές μας διαπραγματεύσεις και σχέσεις, όπως επίσης τις επενδύσεις. Δεν πιστεύω ούτε και ότι θα υπάρξουν», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ρουσέν Τσετίν, κορυφαίο στέλεχος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ουκρανίας (DEIK), μιλώντας στην εφημερίδα Sabah.

Ο ίδιος, μάλιστα, προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας: Το ζήτημα μπορεί να λυθεί στο τρίγωνο Ρωσίας-Ουκρανίας-Τουρκίας. Είναι ο πρόεδρος Ερντογάν αυτός ο οποίος μπορεί να συμφωνήσει και με τις δύο πλευρές, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο».

Το σίγουρο είναι πως εάν αυτό συμβεί, τότε το κύρος της Τουρκίας και προσωπικά του προέδρου της θα ενισχυθούν σημαντικά, αποδεικνύοντας ότι είναι «παίκτες» με καίριο ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο.

Ουδείς πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, ότι ανάλογες πρωτοβουλίες λαμβάνει εσχάτως ο Ερντογάν και σε άλλα μέτωπα: Της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Λιβάνου, της διένεξης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, της Λιβύης κ.λπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα