Η ιδέα της κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα είναι στην ατζέντα της συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ. Ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Πεκίνο, όπου θα παραστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την Παρασκευή. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συσφίγξουν περαιτέρω την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα γευματίσουν μαζί την Παρασκευή όπου ενδέχεται να υπογράψουν περισσότερες από 15 συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Η συζήτηση για το νέο αγωγό φυσικού αερίου

Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της Μογγολίας, ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολύ καιρό, το οποίο για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία στην Κίνα, ξεκίνησαν το 2019. Ωστόσο χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους προμήθειας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για το αν ένας δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, η οποία πρόσφατα κατέστη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο που μεταφέρεται από τη θάλασσα ξεπερνώντας την Ιαπωνία, θα καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί.

Το ρωσικό φυσικό αέριο και η αγορά της Κίνας

Η επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αμφισβητείται από ορισμένους δυτικούς πολιτικούς και κατά την διάρκεια της οποίας η Μόσχα επιθυμεί ενδεχομένως να δείξει ότι έχει άλλες επιλογές, ακόμη και αν αυτές δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εν μία νυκτί.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου είναι η πιο πολλά υποσχόμενη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν τεθεί υπό έλεγχο καθώς χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας μέσω της οποίας γινόταν παραδοσιακά η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εγείροντας φόβους για εισβολή, κάτι που η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει.

Οι δυτικές χώρες έχουν απειλήσει τη Ρωσία με την επιβολή πλήθους κυρώσεων σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Ο Ουσακόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα και το Πεκίνο καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών οικονομικών υποδομών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας από πιθανές κυρώσεις τρίτων χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα