Με κυβερνοεπιθέσεις είναι πιθανόν να απαντήσει, μεταξύ άλλων, η Ρωσία σε περίπτωση που τα πράγματα στην Ουκρανία και στην κόντρα της με τη Δύση εκτροχιαστούν, προειδοποίησε την Ευρώπη η σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας και τεχνολογίας.

Η Αν Νιουμπέργκερ έφτασε στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τις Βρυξέλλες, όπου είχε  επαφές με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ αλλά και της Κομισιόν. Κατόπιν θα μεταβεί στη Βαρσοβία, όπου θα συναντηθεί και με αξιωματούχους βαλτικών κρατών, ενώ θα πραγματοποιήσει virtual συναντήσεις με αξιωματούχους από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στόχος των επαφών της είναι να θέσει το θέμα της οργάνωσης της διαδικτυακής άμυνας της Δύσης απέναντι στην αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και έτερων κρατών δεδομένων των αυξανόμενων επιθέσεων από Ρώσους χάκερς.

«Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες και μήνες, τόσο δημοσίως όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο για την πιθανότητα αυξημένων επιθέσεων» τόνισε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει τον κυβερνοχώρο ως σημείο κλειδί για την επέκταση της δύναμης τους, μέσα στην τελευταία  δεκαετία.

Απόδειξη της δυνατότητας αυτής ήταν, κατά την Αμερικανίδα, η μεγάλη κυβερνοεπίθεση που υπέστη στα μέσα Ιανουαρίου η Ουκρανία, η οποία έπληξε δεκάδες ιστοσελίδες της ουκρανικής κυβέρνησης. Εξάλλου και το Κίεβο κατηγόρησε ανοιχτά ελεγχόμενους από το Κρεμλίνο χάκερς για την επίθεση και πιο συγκεκριμένα μια ομάδα που είχε έδρα την Λευκορωσία, που είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να ανησυχεί πως αν το Κρεμλίνο θελήσει να αναπτύξει τις επιθέσεις του προς την Ουκρανία κυρίως μέσα από τον κυβερνοχώρο, ακόμη και με καίρια χτυπήματα σε στρατηγικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και το σύστημα ηλεκτροδότησης, αντί για την ανάπτυξη μιας συμβατικής στρατιωτικής επίθεσης, οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι πιο διστακτικοί να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως η Ευρώπη είναι ήδη διχασμένη απέναντι στο όλο ζήτημα των πιθανών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στόχος, λοιπόν, του ταξιδιού της Νιούμπεργκερ είναι εξετάσει τις θέσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης και να μεταφέρει το μήνυμα του Λευκού Οίκου για μια κοινή γραμμή απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα