Καθαρίζει και από τα κοστολογικά και μισθολογικά βάρη των 1.080 εργαζομένων η ΛΑΡΚΟ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου τις αποφάσεις της, ως προς τα εργασιακά, στα σωματεία. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν με τους συνδικαλιστές οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έθεσαν ως στόχο τη διενέργεια των δύο διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ μέχρι τα μέσα Μαρτίου το αργότερο στο τέλος αυτού του μήνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΟΤ ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Παναγιώτης Πολίτης «οι υπουργοί μας έκαναν γνωστό ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα αναρτηθεί στο VDR το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης ώστε στα μέσα ή το τέλος του επόμενου μήνα να διεξαχθούν οι δύο διαγωνισμοί».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων. Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

Η τύχη… των εργαζομένων

Ο κ. Πολίτης είπε στον ΟΤ, ότι «οι τρεις υπουργοί μας ανακοίνωσαν πως μέχρι τη διεξαγωγή των διαγωνισμών ο Ειδικός Διαχειριστής θα προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων και εκείνοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία». Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ζητά τη διακοπή λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ενώ ο νόμος για την ειδική διαχείριση της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου προβλέπει την παράδοση της στο νέο επενδυτή σε κατάσταση λειτουργίας.

«Οι υπουργοί μας ενημέρωσαν», συνεχίζει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΤ, πως «ο Ειδικός Διαχειριστής θα επαναπροσλάβει μέρος του προσωπικού, χωρίς να προσδιορίσουν αριθμό, ώστε να διατηρηθεί το εργοστάσιο σε κατάσταση λειτουργίας. Οι προσλήψεις θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας».

Κατά τον κ. Πολίτη, «όπως μας είπαν οι υπουργοί όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών, περίπου 300 άτομα, θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Οι υπόλοιποι θα μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Κι αν παραμείνουν πάνω από ένα χρόνο άνεργοι θα ενταχθούν στα άλλα ειδικά προγράμματα για μακροχρόνια άνεργους».

Εκκένωση των εργατικών οικισμών

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σημείωσε επίσης στον ΟΤ πως «η κυβέρνηση κάλεσε όσους διαμένουν στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ να τους εκκενώσουν. Αυτοί ανήκουν στη βιομηχανία. Και μένουν στις κατοικίες περί τις 300 οικογένειες».

Οι επενδυτές

Αν τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί του Ειδικού Διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ, οι νέοι ιδιοκτήτες θα προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται από τη δεξαμενή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αναφέρουν πληροφορίες.

Και ως προς το εργασιακό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επενδυτές στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τον Ειδικό Διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ επί των σχεδίων συμβάσεων παραχώρηση, ζητούσαν διευκρινίσεις ως προς την επόμενη μέρα της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ.

«Αν όμως οι διαγωνισμοί δεν αναδείξουν επενδυτή», προσθέτει ο κ. Πολίτης στον ΟΤ, «τότε ουσιαστικά η ΛΑΡΚΟ κλείνει. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι οικονομικές συνθήκες ευνοούν τα οικονομικά της αποτελέσματα και τις προοπτικές ανάπτυξης της βιομηχανίας».

Κινητοποιήσεις

Ο πρόεδρος του σωματείου μιλώντας στον ΟΤ, τόνισε ότι «εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν απολύσεις. Οι αποφάσεις που λάβαμε είναι να μη φύγουμε από την εργασία μας και από τα σπίτια μας. Στις 13 Φεβρουαρίου διοργανώνουμε μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτών. Στη συνέχεια θα κορυφώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Η επιδίωξη των εργαζομένων είναι να μην απολυθεί κανένας και τα σωματεία να έρθουν σε διαπραγμάτευση με τον νέο ιδιοκτήτη.

Αν αυτός προκύψει, όπως συμπληρώνουν πηγές της αγοράς, με δεδομένα και τα τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα που υπάρχουν με τη ΛΑΡΚΟ αλλά και τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμο το εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις