Οι αγορές ερμηνεύουν ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ είναι πλέον πιο ανοικτά σε αυξήσεις επιτοκίων λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού. Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανεβασμένοι και δεν επανέλαβε ότι δεν θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια όπως είχε κάνει το Δεκέμβριο.

Επίσης ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι πιο κοντά στο στόχο επίτευξης του πληθωρισμού. Οι αγορές πλέον αυξάνουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει φέτος σε αυξήσεις επιτοκίων. Το ράλι των τιμών σε ιστορικά υψηλά στην ευρωζώνη, στο 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022 έχει τροφοδοτήσει τις προσδοκίες της αγοράς για πιο περιοριστική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ φέτος, κάτι που έχει να γίνει πάνω από μια δεκαετία.

Επίσημα, η ΕΚΤ διατήρησε χθες αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την πανδημία μόνο σταδιακά. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να στηρίζει και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγορές.

Λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από 0,25% σε 0,50% με πέντε ψήφους υπέρ από τα εννέα μέλη. Εάν υπήρχε θετική ψήφος ενός ακόμη μέλους από αυτά τα εννιά τα επιτόκια θα είχαν φτάσει το 0,75% αφού τα υπόλοιπα τέσσερα ήθελαν αύξηση κατά 0,50% και όχι κατά 0,25%. Σήμα για μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων έχει δώσει από το Μάρτιο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ επανέλαβαν χθες ότι θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την αγορά ομολόγων το 2022 και ότι τερματίσουν πλήρως τις αγορές αυτές πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια. Η αγορά πάντως έχει αρχίσει να προεξοφλεί ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει την Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πάνω από μια φορά φέτος. Ειδικότερα, οι εξελίξεις μπορεί να κάνουν την ΕΚΤ να αυξήσει του επιτόκιο με το οποίο τοκίζει τα χρήματα των εμπορικών τραπεζών στο -0,25% από -0,50% σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν φέτος δύο αυξήσεις των επιτοκίων αυτών, της τάξης του 0,1% περίπου σύμφωνα με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Η θέση της ΕΚΤ δείχνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη εμμένουν ότι ο αυξημένος σήμερα πληθωρισμός θα μειωθεί μόλις το κόστος της ενέργειας και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας υποχωρήσουν, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Αυξάνει η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο ως μέρος δέσμης μέτρων για τον περιορισμό του πληθωρισμού που βρίσκεται καθοδόν για το 7%. Η αύξηση ήταν κατά 0,25% στο 0,50% και ψηφίστηκε από πέντε από τα εννέα μέλη της αρμόδιας επιτροπής χάραξης πολιτικής της τράπεζας. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, τα άλλα τέσσερα ψήφισαν για μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 0,50% ώστε τα επιτόκια να φτάσουν στο 0,75% κάτι που δεν έχει καταγραφεί από το 1997 και μετά. Όλα τα μέλη πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μέτρια αύξηση επιτοκίων και τους επόμενους μήνες.

Οι αξιωματούχοι της BOE αύξησαν τις προβλέψεις τους για ενίσχυση του πληθωρισμού στο 7,25% τον Απρίλιο, που θα είναι υπετριπλάσιο ποσοστό από το στόχο του 2% της BOE. Ο πληθωρισμός αναμενόταν προηγουμένως να φτάσει το υψηλότερη σημείο του γύρω στο 6%. Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας αναθεώρησαν επίσης προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την αύξηση των μισθών, προβλέποντας ότι ο υποκείμενος ρυθμός θα φτάσει στο 4,75% το επόμενο έτος.

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας πρόσθεσαν περαιτέρω πίεση στον πληθωρισμό, ενώ οι ανοδικές πιέσεις στο κόστος ζωής θα επιβραδύνουν και την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ανέφεραν.

Τι λέει η ΕΚΤ για την Ελλάδα

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας καθώς δημιουργεί τις προοπτικές για να συνεχιστούν οι αγορές των ελληνικών κρατικών ομολόγων ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος (ΡΕΡΡ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, «στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως