Νέο γύρο sell-off βίωσαν οι διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με τον τρόπο αυτό στα αυξανόμενα σήματα από τις κεντρικές τράπεζες πως ανεβάζουν ρυθμούς για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Από την BoE στην ΕΚΤ 

Θυμίζουμε πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων στο 0,50%. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη φορά από 2004 που ανεβάζει τα επιτόκια δύο φορές σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ μάλιστα τέσσερα μέλη του συμβούλιου ψήφισαν υπέρ μιας μεγαλύτερης αύξησης στο 0,75%!

Η ΕΚΤ από την πλευρά της κράτησε στάση αναμονής για την ώρα, όμως επιβεβαίωσε την ανησυχία της για την συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού και ανανέωσε το ραντεβού της με τις αγορές για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, με την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ να επισημαίνει πως το συμβούλιο είναι έτοιμο «να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα». Με τον τρόπο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση τους επόμενους μήνες.

Η αντίδραση των ομολόγων 

Το… χτύπημα για τις αγορές ομολόγων ήταν με τον τρόπο αυτό διπλό, ειδικά βέβαια για τα βρετανικά ομόλογα. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,12 μονάδες στο 1,37%, ήτοι το υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Αντιστοίχως η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σκαρφάλωσε 0,11 μονάδες στο 0,14%, σχεδόν δηλαδή σε υψηλό τριετίας.

Πάντως, το κλίμα αυτό επηρέασε και την έτερη ακτή του Ατλαντικού, με τα αμερικανικά ομόλογα να ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Το αμερικανικό 10ετές ανέβηκε 0,07 μονάδες στο 1,83%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.

Αναλυτές εκτιμούν πως ειδικά στα βρετανικά ομόλογα η πίεση θα συνεχιστεί, με δεδομένη την πρόθεση κάποιων στελεχών για δραστικότερη αύξηση των επιτοκίων από τώρα. Κι αυτό με δεδομένο πως η BoE αναθεώρησε την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό «βλέποντας» άνοδο του δείκτη στο ρεκόρ του 7,2% τον Απρίλιο. Επίσης, ανακοίνωσε πως ξεκινά τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της.

Οι αγορές προεξοφλούν τώρα μια αύξηση των βρετανικών επιτοκίων τουλάχιστον στο 1% μέχρι το Μάιο και στο 1,5% μέχρι το Νοέμβριο.

Έπεται και συνέχεια… 

Στο μέτωπο της ΕΚΤ, η σημερινή στάση αναμονής από το συμβούλιο δεν εξέπληξε τις αγορές, παρά το γεγονός πως οι πάντες ανέμεναν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ μετά την χθεσινή απροσδόκητη εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,1%, για τον Ιανουάριο.

Η κυρία Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της μετά το συμβούλιο, επέμεινε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στη χρονιά, αλλά απέφυγε εντέχνως να απορρίψει κάθε συζήτηση για αναπροσαρμογή των επιτοκίων μέσα στο 2022, όπως έκανε μέχρι τώρα. Εξάλλου, ότι και να έλεγε μέχρι τώρα, οι αγορές χρήματος επέμειναν με τη στάση τους να προεξοφλούν σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης και το ίδιο έπραξαν και σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι αγορές «δείχνουν» αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 0,25% από το -0,50% που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει πως περιμένουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις 0,1 ποσοστιαίας μονάδας από την ΕΚΤ, μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές