Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μάς επεφύλαξε μια έκπληξη αντάξια του Βρετανού ομολόγου της, Άντριου Μπέιλι. Η Γαλλίδα διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα την Πέμπτη, ενώ ο Βρετανός τα ανέβασε. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη ήταν που έκανε τον μεγαλύτερο πάταγο με την αλλαγή τόνου αναφορικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού με την οποία άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ μπορεί να ακολουθήσει τις έτερες κεντρικές τράπεζες ανεβάζοντας φέτος τα επιτόκια.

Η κυρία Λαγκάρντ έριξε τη βόμβα της όταν υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ στο 5,1% τον Ιανουάριο, είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει αυξημένος για μεγαλύτερο διάστημα από το αρχικά αναμενόμενο και πως τώρα το ρίσκο είναι αυξημένο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παραδοχή για μια κεντρική τράπεζα που έχει το χρέος να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών και μια μεταστροφή από την προηγούμενη στάση της Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πληθωρισμός δεν αποτελούσε τόσο μεγάλο ρίσκο για την Ευρωζώνη όσο για άλλες μεγάλες οικονομίες. Επομένως οι traders αμέσως έσπευσαν να βγάλουν το συμπέρασμα πως η Λαγκάρντ ανεβάζει στροφές για την αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και αν έχει προηγουμένως δηλώσεις πως μια τέτοια κίνηση είναι απίθανη μέσα στη φετινή χρονιά.

Βέβαια, οι αγορές χρήματος ήδη από την Τετάρτη παρέπεμπαν σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 30 μονάδες βάσης μέχρι το Δεκέμβριο του 2022. Όμως μέχρι τη στιγμή που η Λαγκάρντ ολοκλήρωνε την ομιλία της την Πέμπτη, είχαν πλέον ανεβάσει τις πιθανότητες για μια αύξηση τον Ιούνιο πάνω από το 90%. Και δεν ήταν η μόνη αγορά που είχε ανάλογη αντίδραση στα σχόλια της Λαγκάρντ. Το ευρώ ανέβηκε πάνω από 1% από τα χαμηλά που είχε καταγράψει έναντι της στερλίνας, μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων στο 0,5% από την Τράπεζα της Αγγλίας. Και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέβηκαν σε όλη την Ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ απέφυγε να διευκρινίσει πόσο κοντά είναι η ΕΚΤ στο να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να αυξήσει τα επιτόκια και οι αγορές θα έχουν νέες προβλέψεις για να τις οδηγούν στο συμβούλιο του Μαρτίου. Αν και traders και επενδυτές φαίνεται να έχουν ήδη αποφασίσει τι πρόκειται να κάνει η κεντρική τράπεζα, ανεξαρτήτως του αν αυτό ήταν ή όχι στις προθέσεις της.

Ο Μπέιλι στην BoE έχει ήδη αρκετή εμπειρία για το τι σημαίνει οι επενδυτές να πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα από αυτά που λέει. Αν και η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε την Πέμπτη ήταν εντός των προβλέψεων, κάποιες από τις παλαιότερες αποφάσεις του αιφνιδίασαν τις αγορές και προκάλεσαν τριγμούς. Η Λαγκάρντ ιδανικά έμαθε το μάθημα της από τις εμπειρίες των άλλων τραπεζιτών και έστειλε το μήνυμα που όντως ήθελε να μεταφέρει.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners