Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου πρόκειται να ξεκινήσουν «τη μεγαλύτερη ποσοτική σύσφιγξη στην ιστορία», δήλωσαν την Παρασκευή αναλυτές της Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι η στήριξη αξίας 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξαφανιστεί τους επόμενους 12 μήνες.
Η Federal Reserve αναμένεται να ανεβάσει τα επιτόκια έως και πέντε φορές φέτος, κάτι που θα ήταν ο ταχύτερος ρυθμός ανόδου από την περίοδο 2005-06. Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα είδαμε την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να ανεβάζει τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι θα έχει επιτύχει την πρώτη της αύξηση σε μια δεκαετία.
«Οι ισολογισμοί των 4 ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν τον Μάιο», δήλωσαν οι αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η μείωση των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περίμεναν θα ήταν 4,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 2018, όταν χάθηκαν περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια.












![ΕΕ: Πόσο κοστίζει ο πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/1b11f28dc5598a81e4fe0fba2c47a26c_XL-1.jpg)

























