
Την πλήρη στήριξή του προς τη Ρωσία στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ και τη Δύση εξέφρασε ο Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο, πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία ήταν, είναι και θα παραμείνει ακλόνητη», ενώ πρόκειται να εμβαθυνθεί περαιτέρω. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες στηρίζουν η μία την άλλη στην υπεράσπιση των ζωτικών τους συμφερόντων. Αυτό αποδεικνύεται και στο κοινό ανακοινωθέν, που απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.
Ουκρανία και Ταϊβάν
Σε αυτό, όπως αναφέρεται ρητά, «η πλευρά της Κίνας αντιμετωπίζει θετικά και στηρίζει τις προτάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη» – μεγάλο μέρος των οποίων, όπως είναι γνωστό, έχουν απορρίψει ήδη τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ.
Ρωσία και Κίνα καταγγέλλουν, επίσης, ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία (ΝΑΤΟ και AUKUS). Αναφέρονται, συγκεκριμένα, στην «αρνητική επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα που έχει η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού».
Μάλιστα, τονίζεται ότι «η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει τη στήριξή της στην αρχή της Μίας Κίνας, επιβεβαιώνει ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Έμφαση στην ενέργεια
Ο Σι έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές της Κίνας, τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια ώστε οι ποσότητες που αγοράζει το Πεκίνο να αυξηθούν σημαντικά στο άμεσο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της συνάντησης, ο Πούτιν είχε κάνει λόγο για μια διμερή σχέση η οποία έχει φτάσει σε «πρωτόγνωρα επίπεδα», επιβεβαιώνοντας τη σημασία που δίνει στην Κίνα – η οποία, πρακτικά, αποτελεί τη μοναδική του ουσιαστική επιλογή σε περίπτωση οριστικής ρήξης με τη Δύση και επιβολής κυρώσεων.
Μακριά από το δολάριο
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε οι συναλλαγές τους (ενδεχομένως και άλλων χωρών) να απεξαρτηθούν από το δολάριο. Αυτό, άλλωστε, έχει ζωτική σημασία για τη Μόσχα σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σε αυτό το πλαίσιο, ήδη το 13% (ή και περισσότερο) των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων – ανέρχονται σε περίπου 650 δισ. δολάρια – είναι πλέον σε γουάν.
Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, η 30ετής συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα σε Πούτιν και Σι για την προμήθεια ρωσικού αερίου στην Κίνα, μέσω νέου αγωγού, προβλέπει ότι οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ και όχι σε δολάρια.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια