Οι πιέσεις έχουν αυξηθεί αυτήν την ώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η ραγδαία άνοδος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, όπως και τον ευρωπαϊκών, έχει εντείνει την αβεβαιότητα για τη στήριξη που μπορεί να έχει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,58% στις 939,52 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. να διακινούνται μέσω πακέτων.

Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές σε θετικά εδάφη, επιβεβαιώνοντας ότι διαθέτει τις αγοραστικές δυνάμεις για την επαναπροσέγγιση των 950 μονάδων, τελικά αυτές αναδιπλώθηκαν υπό το φόβο των αλυσιδωτών συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν λόγω της επικείμενης αλλαγής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άλλωστε, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου, ενέτεινε τις ανησυχίες για τις προοπτικές του κόστους δανεισμού στην Ελλάδα, κάτι που φάνηκε και στην αύξηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,30% και του 15ετούς στο 2,59% σήμερα.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού της χώρας θα συμπαρασύρει εύλογα και το κόστος για τις επιχειρήσεις και τις εισηγμένες, σε μια περίοδο μάλιστα που οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2022 έκαναν λόγο για τα οφέλη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σαφώς και αυτή η άνοδος θα επηρεάσει και το προεξοφλητικό επιτόκιο για την αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, και όχι μόνο.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Aegean χάνει 2,19%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Jumbo να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες. Σε πτωτικά εδάφη κινούνται οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Coca Cola, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Εθνική, ενώ σε ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Eurobank, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες