Σε τιτλοποίηση ενςό χαρτοφυλακίου δανείων που συνδέονται με τα γιοτ και τα ιδιωτικά τζετ των πλουσιότερων πελατών της, προχώρησε η Credit Suisse, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τη χορήγηση δανείων σε υπερπλούσιους ολιγάρχες και επιχειρηματίες.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η ελβετική τράπεζα, η οποία ταλανίζεται από επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα, διέθεσε στα τέλη του 2021 ένα μέρος του «κινδύνου» που σχετίζεται με δάνεια 2 δισ. δολάρια πελατών «υπερυψηλής καθαρής αξίας».

Όπως αναφέρουν οι FT, η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου δανείων σε μεγιστάνες και ολιγάρχες που υποστηρίζονται από «τζετ, γιοτ, ακίνητα και/ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία» τους έγινε από μονάδα της τράπεζας, η οποία στο παρελθόν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με ζητήματα που σχετίζονται με κυρώσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι με βάση της διαδικασία η Credit Suisse έπρεπε να προσφέρει ένα εντυπωσιακό επιτόκιο άνω του 11 τοις εκατό για να προσελκύσει κάποια hedge funds στη συναλλαγή των 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2017 και το 2018, η Credit Suisse αντιμετώπισε 12 χρεοκοπίες στα δάνειά της για γιοτ και αεροσκάφη, με το ένα τρίτο από αυτές να «σχετίζονταν με κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον Ρώσων ολιγαρχών». Δημοσιεύματα του Τύπου εκείνη την εποχή έδειχναν ότι ο Oleg Deripaska και τα αδέρφια Arkady και Boris Rotenberg έπρεπε να τερματίσουν τα leasing ιδιωτικών τζετ με την τράπεζα.

Ενώ η Credit Suisse παρέχει εδώ και καιρό δάνεια για τη χρηματοδότηση αγορών ιδιωτικών τζετ δισεκατομμυριούχων, η παρουσία της στη χρηματοδότηση γιοτ είναι σχετικά πρόσφατη. Στοιχεία δείχνουν ότι άρχισε να δανείζει για την απόκτηση θαλαμηγών μόλις το 2014, αλλά έχει επεκτείνει γρήγορα την επιχείρηση, με τα ανεξόφλητα δάνειά της να ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια το περασμένο έτος.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επίσης δάνεια έναντι μετοχών και ομολόγων πλούσιων πελατών, καθώς και των συμμετοχών τους σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και hedge funds. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, έδειξαν ότι στο τελευταίο, η τράπεζα ήταν μερικές φορές πρόθυμη να προσφέρει μόχλευση 80 τοις εκατό στις θέσεις της, η οποία αναγνώρισε ότι ήταν «πάνω από τα πρότυπα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή