Μία σουηδική ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών κατέθεσε μήνυση εναντίον της Google, ζητώντας αποζημίωση 2,1 δισ. ευρώ, επικαλούμενη «διαχείριση» των αποτελεσμάτων αναζήτησης εκ μέρους της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης ώστε να ευνοούνται τα δικών της συμφερόντων ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η PriceRunner σχεδιάζει να «σύρει» την Google στα σουηδικά δικαστήρια, ζητώντας επανόρθωση για ζημίες που έχει υποστεί, επικαλούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017 για παραβίαση από την Google των αντιμονοπωλιακών πρακτικών. Δηλαδή, ότι έδινε προτεραιότητα στα προϊόντα που προέρχονταν από τις δικές ιστοσελίδες (Google Shopping), μέσω της μηχανής αναζήτησής της.

Τότε, είχε προηγηθεί επταετής έρευνα πριν η Κομισιόν επιβάλλει στην Google το «ιστορικό» πρόστιμο που έφτανε στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Google άσκησε έφεση επί του προστίμου, αλλά τον Νοέμβριο του 2021 ήλθε επικύρωση από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ. Ωστόσο, και εδώ μπορεί να υπάρξει νέα έφεση αυτή τη φορά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ένωσης.

Από την πλευρά της η Google προβάλλει τις αλλαγές που έκανε στην πλατφόρμα της, μετά το 2017. «Οι αλλαγές που κάναμε στο κομμάτι της ψηφιακής διαφήμισης το 2017 δουλεύουν εξαιρετικά, παράγουν κέρδη και δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες υπηρεσίες σύγκρισης τιμών που λειτουργούν περισσότερα από 800 sites σε όλη την Ευρώπη», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της Google.

Η PriceRunner ισχυρίζεται από τη δική της πλευρά ότι η Google δεν έχει συμμορφωθεί με τα όσα έχει ζητήσει η Κομισιόν και ότι «εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στον τομέα των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης». Μάλιστα, η σουηδική εταιρεία αναμένει ότι η τελική αποζημίωση θα είναι «σημαντικά υψηλότερη» σε σχέση με την προσωρινή εκτίμηση των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η σουηδική εταιρεία, που τον Νοέμβριο συμφώνησε σε πρόταση εξαγοράς της επίσης σουηδικής fintech φίρμας Klarna, θέλει η Google να πληρώσει αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη στη Βρετανία από το 2008 και σε Σουηδία και Δανία από το 2013 και έπειτα. Σύμφωνα με το Reuters, η PriceRunner είναι από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες σύγκρισης τιμών στη Σκανδιναβία, με πάνω από 3,7 προϊόντα από 22.500 καταστήματα σε 25 διαφορετικές χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ