Την επένδυση 43 δισ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εργοστασίων ημιαγωγών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ που πλήττει προφανώς και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως σχολίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Ε.Ε. έχει υπερβολική εξάρτηση από τους ξένους προμηθευτές, καθώς δεν κατασκευάζει προηγμένα μικροτσίπ. Την έλλειψη αυτή σε ποσότητα και ποιότητα σκοπεύει να καλύψει το νέο πρόγραμμα «Chips Act» για την ενίσχυση της παραγωγής αλλά και της προηγμένης έρευνας για υψηλής τεχνολογίας ημιαγωγούς.

«Οι ημιαγωγοί είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογικής κούρσας. Είναι επίσης το θεμέλιο των σύγχρονων οικονομιών μας» σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, ειδικά «η πανδημία εξέθεσε με επώδυνο τρόπο το πόσο ευάλωτη είναι οι εφοδιαστικές αλυσίδες», με τις ελλείψεις να έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγική γραμμή πολλών βιομηχανιών, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διπλασιαστεί το μερίδιο αγοράς της Ε.Ε. από το 10% στο 20% μέχρι το 2030, κάτι που απαιτεί τον τετραπλασιασμό της παραγωγής.

Για τον ίδιο σκοπό η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια των κρατών μελών να προσελκύσουν μέσα και από σημαντικές χρηματοδοτήσεις διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες για τη δημιουργία νέων μονάδων επί του ευρωπαϊκού εδάφους. Ενδεικτικά η Intel έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στην Ε.Ε. αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τοποθεσία που επέλεξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί