Μετά από μια έντονα νευρική συνεδρίαση, τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο κατάφερε να κλείσει θετικά, αλλά και να κρατήσει το κρίσιμο επίπεδο των 960 μονάδων, απορροφώντας ακόμη και τις πιέσεις των διεθνών αγορών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,39% στις 964,05 μονάδες, με τον τζίρο να κλείνει πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Έχοντας αρκετούς τίτλους σε αρνητικό έδαφος, το ΧΑ κατάφερε όχι μόνο να διαχειριστεί τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών, αλλά και να υπερασπιστεί και τις 960 μονάδες, τις οποίες ανέκτησε μετά από τη βουτιά του Ιανουαρίου. Και αυτό έγινε σε μία μέρα που όλες οι αγορές του πλανήτη επηρεάστηκαν από τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις αναταράξεις που αυτά προκάλεσαν. Ο δείκτης έφτασε στο 7,5%, υποδηλώνοντας έτσι επιδείνωση των προοπτικών και ενισχύοντας την πιθανότητα σημαντικής αύξησης των επιτοκίων φέτος από τη Fed και ίσως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν το φαινόμενο συνεχιστεί στην Ευρώπη.

Ουδείς άλλωστε δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε ολοένα και πιο επιθετικά μηνύματα σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν ώστε να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια ώρα οι αγορές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πέρα από τις προσδοκίες. Και αυτή η εκτίμηση ενέχει τον κίνδυνο να πληγεί η ανάπτυξη, ενώ ακόμη σοβεί η πανδημία, με το ΧΑ να μην διαφέρει σε αυτό το πλάνο.

Πάντως, πέραν των σταθεροποιητικών τάσεων όμως, η αγορά έλαβε σημαντική στήριξη από τις νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς προβλέπει ανάπτυξη 8,5% το 2021 και 4,9% φέτος για την Ελλάδα, αντανακλώντας τις ισχυρές αποδόσεις στις εξαγωγές και τη σημαντική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική ξεχώρισε με το +3,02%, ενώ Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με σημαντικά κέρδη επίσης. Θετικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, ενώ στοον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 3,13%, με τις ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Βιοχάλκο να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Quest, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Motor Oil.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες