Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα πιο απότομα το 2022 προβλέπει ο ΟΠΕΚ, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει δυναμικά από την πανδημία, εξέλιξη που θα στηρίξει τις τιμές που βρίσκονται στο υψηλότερο επταετίας. Η περιορισμένη προσφορά επίσης τροφοδότησε την ανοδική πορεία των τιμών.

Στη μηνιαία έκθεση του ο ΟΠΕΚ αναμένει πως η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 4,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα ( bpd), διατηρώντας την εκτίμηση που είχε διατυπώσει και το προηγούμενο μήνα. Υπάρχει ανοδική προοπτική, που βασίζεται στην συνεχιζόμενη ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, με το ΑΕΠ να έχει ήδη φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα», ανέφερεται στην έκθεση. Καθώς οι περισσότερες παγκόσμιες οικονομίες αναμένεται να ενισχυθούν, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι σίγουρα θετικές, επισημαίνεται.

Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά στις διεθνείς αγορές και διαπραγματεύονται πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα το πετρέλαιο έφτασε τα 94 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό από τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης  υψηλότερη παραγωγή πραγματοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚ , καθώς ο ΟΠΕΚ+ αίρει τις περικοπές ρεκόρ παραγωγής που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2020 λόγω πανδημιας. Ο ΟΠΕΚ+ έχει στόχο να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 400.000 bpd το μήνα, με περίπου 254.000 bpd από αυτό να προέρχονται από 10 μέλη του ΟΠΕΚ.  αλλά η παραγωγή έχει αυξηθεί λιγότερο από αυτό, καθώς ορισμένοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας. Έτσι η παραγωγή τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά μόλις 64.000 bpd στα 27,98 εκατομμύρια bpd, χαμηλότερα δηλαδή από το όριο που θέτει ο Οργανισμός.Επτά από τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ παρουσίασαν πτώση στην παραγωγή, μεταξύ των οποίων η Βενεζουέλα, η Λιβύη και το Ιράκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή