Στο 7,5% σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τους τελευταίους 12 μήνες, υποδηλώνοντας επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό και ενισχύοντας την πιθανότητα σημαντικής αύξησης των επιτοκίων φέτος.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος δεκάδων καθημερινών καταναλωτικών αγαθών, αυξήθηκε 7,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 1982.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στο 7,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6%.
Οι συνεισφορές στο άλμα του πληθωρισμού ήταν ευρείας βάσης, αντανακλώντας τις εκτεταμένες πιέσεις τιμών που εξακολουθούν να αντηχούν σε ολόκληρη την οικονομία που ανακάμπτει.

Ενέργεια και τρόφιμα οδηγούν το ράλι

Οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν βασικός συντελεστής στον συνολικό ΔΤΚ και αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Στον τομέα της ενέργειας, οι τιμές του μαζούτ αυξήθηκαν κατά 9,5% σε μηνιαία βάση, παρακολουθώντας την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου, που ξεπέρασε τα 90 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 τον Ιανουάριο. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν επίσης κατά 4,2% σε μηνιαία βάση.
Τα κέρδη στις τιμές των τροφίμων συνέβαλαν επίσης στον γενικό δείκτη. Οι τιμές των τροφίμων στο σπίτι αυξήθηκαν κατά 1% κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ οι τιμές των τροφίμων εκτός σπιτιού αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Αλλά ακόμη και αν εξαιρέσουμε τις πιο ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6,0% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας επίσης το μεγαλύτερο άλμα από το 1982. Ο βασικός ΔΤΚ είχε αυξηθεί κατά 5,5% τον Δεκέμβριο.
Τα στοιχεία αυτά εντείνουν τις πιέσεις προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, να προχωρήσει σε πιο επιθετική αύηγσγ των επιτοκίων.
Ειδικότερα, πολλοί αναλυτές προετοιμάζονται τώρα για την πρώτη αύξηση των επιτ9κίων τον Μάρτιο. Η επόμενη συνεδρίαση της Federeal Reserve έχει προγραμματιστεί για τις 15 και 16 Μαρτίου.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή