Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η τράπεζα προχώρησε στην πρόβλεψη αυτή μετά την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου κατά 7,5% σε ετήσια βάση, από 7% τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι της Wall Street ανέμεναν αύξηση 25 μονάδες βάσης για τον Μάρτιο. Πράγματι, μόλις στις 28 Ιανουαρίου, η Citi έκανε λόγο για πέντε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2022, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης – Fed: Ο πληθωρισμός ξύπνησε τα «γεράκια» – Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια

Ωστόσο, η αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed αρχίζει πλέον να προεξοφλεί μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό και τα επιθετικά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve του St. Louis, Τζειμς Μπούλαρντ. Ο Μπούλαρντ είπε στο Bloomberg News ότι θα ήθελε να δει μια πλήρη αύξηση 100 μονάδων βάσης ή μια συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 1% μέχρι τον Ιούλιο.

«Λεπτομέρειες για τον πυρήνα του ΔΤΚ του Ιανουαρίου υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζεται γύρω στο 6% και εξαπλώνεται ευρύτερα, αντί να επιβραδύνεται όπως υποθέτουν οι προβλέψεις της Fed», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Citi. «Πλέον αναμένουμε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 bp τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από τέσσερις αυξήσεις κατά 25 bp τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο».

«Αναμένουμε ότι ο ισχυρός δομικός πληθωρισμός θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Citi. Αναμένουν επίσης πληθωρισμό των βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών πάνω από 3,5% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τη διάμεση πρόβλεψη της Fed για 2,7% στις οικονομικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η επικεφαλής οικονομολόγος του Grant Thornton, Diane Swonk, δήλωσε ότι αναμένει τώρα μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή