Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ευμετάβλητων αγορών πετρελαίου εάν αντλήσουν περισσότερο αργό, δήλωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι δύο παραγωγοί πετρελαίου με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συρρικνούμενων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

«Αυτοί οι κίνδυνοι, που έχουν ευρείες οικονομικές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα λάβου μέτρα», ανέφερε το Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

Ο ΔΟΕ είπε ότι η πραγματική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, συγκρατούμενη σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία και, σε μικρότερο βαθμό, τα ΗΑΕ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι μια επιτυχημένη έκβαση των διεθνών συνομιλιών με το Ιράν θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές της χώρας και να ανακουφίσει τον περιορισμό της προσφοράς, φέρνοντας σταδιακά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ιρανικού πετρελαίου πίσω στην αγορά.

Η προσφορά και η ζήτηση φαίνεται ότι θα είναι ισορροπημένες το πρώτο τρίμηνο, αλλά αναμένεται να μετατραπούν σε πλεόνασμα το δεύτερο τρίμηνο ή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Toril Bosoni, επικεφαλής του τμήματος αγορών πετρελαίου του IEA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή