Ανησυχία για περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλούν οι προβλέψεις, ολοένα και περισσοτέρων αναλυτών, που εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευτεί πάνω από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι και μπορεί να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών στα 150 δολάρια.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην κρίση της Ουκρανίας με την Ρωσία, αναμένοντας τις κινήσεις της Μόσχας.

Η JPMorgan εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι εάν οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας εκτροχιαστούν από την ένταση με την Ουκρανία.

Η πρόβλεψη υπογραμμίζει πώς μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε ευρείας κλίμακας αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα γίνουν αισθητές στους κουρασμένους από τον πληθωρισμό καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

«Οποιεσδήποτε διαταραχές στις ροές πετρελαίου από τη Ρωσία σε ένα πλαίσιο χαμηλής πλεονάζουσας χωρητικότητας σε άλλες περιοχές θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 120 δολάρια», έγραψε η Νατάσα Κανέβα, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της JPMorgan.

Η JPMorgan προειδοποίησε ότι εάν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μειωθούν στο μισό, οι τιμές του πετρελαίου Brent πιθανότατα θα ανέλθουν στα 150 δολάρια το βαρέλι. Το υψηλό όλων των εποχών για τις τιμές του πετρελαίου σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν το Brent εκτινάχθηκε σε ρεκόρ στα 147,50 δολάρια το βαρέλι.

Η JP Morgan δεν είναι η μόνη.

Ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής Ντέιβιντ Ρος είπε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι αν υπήρχε εισβολή στην Ουκρανία και επρόκειτο να επιβληθούν κυρώσεις (…) σίγουρα θα βλέπαμε τις τιμές του πετρελαίου στα 120 δολάρια [το βαρέλι]», δήλωσε η Ρος στο CNBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές