Με τις μέχρι τώρα προσεκτικές κινήσεις της ΕΚΤ που έχει αποφύγει να ακολουθήσει το παράδειγμα έτερων κεντρικών τραπεζών στέλνοντας σήμα για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής συμφώνησε απόλυτα το μέλος του συμβουλίου, Όλι Ρεν.

«Εάν αντιδρούσαμε πολύ δυναμικά στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, τότε πιθανότατα θα αναγκάζαμε την οικονομική ανάπτυξη να σταματήσει» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε σημερινή συνέντευξη του στη φινλανδική τηλεόραση, ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν.

«Είναι προτιμότερο να κοιτάζουμε πέρα από τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό και να κοιτάμε πως θα είναι ο πληθωρισμός το 2023, 2024» επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας την άποψη πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί «πιο κοντά στο όριο του 2%».

Εξάλλου, όπως υποστήριξε, η άνοδος των μισθών στην Ευρωζώνη παραμένει περιορισμένη, οπότε ο πληθωρισμός είναι απίθανο να παραμείνει επίμονα ψηλά αν δεν δεχτεί πιέσεις και από τυχόν αυξημένο εργασιακό κόστος.

Οι τοποθετήσεις του κ. Ρεν ουσιαστικά αντανακλούν τις θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένως και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μόλις προ ημερών προειδοποίησε πως αν η ΕΚΤ σπεύσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Μετριοπαθής και ο Βίσκο 

Ανάλογη θέση υιοθέτησε και ο Ιταλός ομόλογος του, Ιγκνάσιο Βίσκο, σε τοποθέτηση του σε σημερινή εκδήλωση στην Πάρμα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ συμφώνησε πως οποιαδήποτε αλλαγή πορείας θα πρέπει να είναι σταδιακή.

«Η νομισματική πολιτική παραμένει επεκτατική, αν και η σταδιακή ομαλοποίηση θα συνεχιστεί σε ρυθμό που θα συνάδει με την οικονομική ανάκαμψη και τις αλλαγές στις προοπτικές των τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αμφότεροι, πάντως, παραδέχτηκαν πως το συμβούλιο της ΕΚΤ, τον ερχόμενο μήνα, θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία (και ουσιαστικά το κατάλληλο timing) για να τεθούν επί τάπητος πιθανές αλλαγές και αναπροσαρμογές μελλοντικά.

«Θα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε στο συμβούλιο του Μαρτίου και σε μεταγενέστερα συμβούλια, αν φανεί πως η κατάσταση είναι σημαντικά διαφορετική από ότι φαίνεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Θυμίζουμε πως με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να ανεβαίνει έως το ρεκόρ του 5,1% τον περασμένο μήνα, οι αγορές χρήματος και οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν βέβαιη την αντιστροφή της πολιτικής της ΕΚΤ και ίσως και δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή