«Γερακίσια» στροφή στις εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων έφερε η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,5%. Στις φωνές αυτές προστέθηκε σήμερα και η Goldman Sachs, η οποία ανέβασε τον πήχη των προβλέψεων της στις επτά(!) αυξήσεις μέσα στη χρονιά.

Σημειωτέον πως η Goldman Sachs είχε ήδη μία από τις πιο επιθετικές προβλέψεις, δεδομένου πως σε έκθεση της, μόλις τον περασμένο μήνα, είχε κάνει λόγο για πέντε αυξήσεις, ύψους 25 μονάδων βάσης, μέσα στη χρονιά. Όμως, με δεδομένο πως οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονταν σε μια πρόβλεψη αύξησης του τιμαρίθμου στο 7,3%, αντί του 7,5% που ανέβηκε τελικά, ήταν μάλλον αναμενόμενο πως θα αναθεωρήσει και την πρόβλεψη της για την προοπτική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed.

Πραγματικά, η τράπεζα πλέον περιμένει επτά αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στη χρονιά.

Το ντόμινο των αναθεωρήσεων δεν σταματά στην Goldman Sachs.

O Ράιαν Γουάνγκ της HSBC υποστήριξε πως πλέον περιμένει πέντε συνολικές αυξήσεις, όμως με την πρώτη, στο συμβούλιο του Μαρτίου, να είναι πιο επιθετική ύψους 50 μονάδων βάσης. Οι υπόλοιπες τέσσερις θα είναι πιο μετριοπαθείς κατά 25 μονάδες βάσης.

«Συνολικά βλέπουμε μια αύξηση κατά 150 μονάδες βάσης για φέτος σε αντίθεση με την προηγούμενη εκτίμηση μας για τρεις αυξήσεις ύψους 25 μονάδων βάσης» έγραψε ο Γουάνγκ σε σημείωμα του.

Πιο δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% στο συμβούλιο του Μαρτίου «βλέπει» πλέον και η Citi, σε αντίθεση με την μετριοπαθή αύξηση κατά 0,25% που προέβλεπε μέχρι τώρα.

Σε ανάλογη αναθεώρηση προχώρησαν και οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank που σε σημερινό σημείωμα τους υποστηρίζουν πως η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα και από εκεί και πέρα θα προχωρήσει σε πέντε ακόμη αυξήσεις, ύψους 25 μονάδων βάσης, μέσα στο 2022.

Συνολικά η Deutsche Bank προβλέπει άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων κατά 175 μονάδες βάσης μέσα στη χρονιά, κάτι που ουσιαστικά μεταφράζεται σε μία αύξηση, ανά κάθε συνεδρίαση του συμβουλίου της Fed, κάθε μήνα πλην τον Νοέμβριο, πιθανότατα λόγω των ενδιάμεσων εκλογών που θα λάβουν χώρα για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ειδικά στο σημείωμα της γερμανικής τράπεζας εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως «βλέπει» αυξημένο ρίσκο για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2023 ή το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή