Η κατακόρυφη αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα περνά και στη Λ. Αθηνών, με το ελληνικό χρηματιστήριο να προσγειώνεται ανώμαλα και πάλι στα επίπεδα των 940 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,03% στις 941,62 μονάδες, με τον τζίρο να είναι ήδη στα επίπεδα των 950 μονάδων.

Το ΧΑ είναι μόνο μία «γωνία» στο παγκόσμιο sell off που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, καθώς τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη, οι κλυδωνισμοί είναι ισχυροί. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν τις εξελίξεις αυτές ως τον «μαύρο κύκνο» που μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη μιας μεγάλης bear market, μετά από χρόνια ανόδου των διεθνών αγορών.

Και σε αυτό το «κάδρο» σαφώς το ΧΑ θα πρέπει αφενός να διαχειριστεί τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου των ξένων, να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 930 μονάδες και να δείξει ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί μια χρονιά που η ελληνική οικονομία έχει να δώσει σημαντικές αποδόσεις μετά από δύο back to back κρίσεις που πέρασε (δημοσιονομική και πανδημική). Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα δεχτεί τους διεθνούς κλυδωνισμούς, όπως άλλωστε έχει φανεί το τελευταίο διάστημα τόσο στο περιθώριο της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όσο και σε εκείνο της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τώρα, σε επίπεδο τίτλων, Eurobank, Alpha Bank, Aegean, Coca Cola, Πειραιώς, Εθνική και Μυτιληναίος πρωτοστατούν στη βουτιά, ενώ ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών