Το δικαίωμα στην 4ημερη εβδομάδα εργασίας κέρδισαν οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο, που θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για πέντε με τις ίδιες αποδοχές, κατάκτηση που αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας που στοχεύει να κάνει την άκαμπτη αγορά εργασίας του Βελγίου πιο ευέλικτη.

Οι εργοδότες θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν το αίτημα των εργαζομένων για μια πιο σύντομη εργασιακή εβδομάδα, υπό τον όρο όμως να εξηγήσουν την άρνησή τους γραπτώς, δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Πιέρ Υβ Ντερμάς. Για τις εταιρείες, θα είναι ευκολότερο να καθιερωθεί η βραδινή και νυχτερινή εργασία χωρίς προηγούμενη συμφωνία από όλα τα εργατικά σωματεία. «Ο στόχος είναι να δώσουμε στους ανθρώπους και τις εταιρείες περισσότερη ελευθερία να ρυθμίσουν τον χρόνο εργασίας τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου την Τρίτη στις Βρυξέλλες. «Αν συγκρίνετε τη χώρα μας με άλλες, θα δείτε συχνά ότι είμαστε πολύ λιγότερο δυναμικοί»πρόσθεσε.

Περίπου 71 στους 100 Βέλγους, ηλικίας 20-64 ετών εργάζονται,  κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι  73.  Η σύγκριση είναι χειρότερη με τις γειτονικές χώρες , καθώς σε Γερμανία και Ολλανδία το ποσοστό των εργαζομένων είναι κατά 10 μονάδες βάσης μεγαλύτερο,  σύμφωνα με τα στοιχεία της  Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η επτακομματική συμφωνία ομοσπονδιακού συνασπισμού του Βελγίου έθεσε στόχο για ποσοστό απασχόλησης 80% έως το 2030, μια λύση που θα μπορούσε για να διατηρήσει προσιτές τις νόμιμες συντάξεις ή να χρηματοδοτήσει μελλοντικές φορολογικές περικοπές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ