Με τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών «φλερτάρουν» οι τιμές του αλουμινίου, με τους traders να προσπαθούν να αποτιμήσουν τον πιθανό αντίκτυπο της χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία και την επίμονη πίεση του ενεργειακού κόστους στις παγκόσμιες προμήθειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει σε διπλωματική λύση και ανακοίνωσε μερική απόσυρση χιλιάδων στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Τα νέα οδήγησαν τις αγορές σε άνοδο σε γενικές γραμμές και μείωσαν τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές διακοπές στην προμήθεια μετάλλων από τη Ρωσία. Οι ισχυρισμοί του ΝΑΤΟ ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων δεν πραγματοποιείται είναι ανακριβείς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη.

Το αλουμίνιο, ηγείται της ανόδου που καταγράφουν τα βασικά μέταλλα φέτος, με άνοδο 14%

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή αλουμινίου, οι τιμές υποστηρίζονται από τη στενή προσφορά λόγω των περιορισμών και των περιορισμών λόγω πανδημίας κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ανέφερε η Jinrui Futures Co.

Το αλουμίνιο αυξήθηκε 1% στα 3.239 δολάρια ο τόνος στην αγορά του Λονδίνου, ενώ την περασμένη εβδομάδα, έφτασε ενδοσυνεδριακά τα 3.333 δολάρια, την υψηλότερη τιμή από τότε που σημειώθηκε ρεκόρ 3.380,15 δολαρίων το 2008.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που αναλυτές του κλάδου θεωρούν βέβαιο πως θα καταρριφθεί με δεδομένα τα «σφικτά» δεδομένα στον κλάδο.

Ενδεικτικά η Goldman Sachs σε ανάλυση της έχει υποστηρίξει πως τα αποθέματα της αγοράς αλουμινίου, που υπολογίζεται στους 66 εκατ. τόνους το χρόνο, απειλούνται με εξάντληση μέσα στο 2023 κάτι που θα εκτοξεύσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη. Μάλιστα, ήδη τα αποθέματα στις αποθήκες είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στους 1,5 εκατ. τόνους.

Πάντως, η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών και των μετάλλων αποτελεί προφανώς θετική είδηση για τις μεγάλες εταιρείες ορυχείων, που βλέπουν τα κέρδη τους να αυγατίζουν. Μάλιστα η μετοχή του βρετανο-αυστραλιανού κολοσσού της Rio Tinto ανέβηκε σήμερα στο υψηλότερο σημείο της εδώ και έξι μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές