Ο χρυσός και το παλλάδιο επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, την ώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά, μετά το και το ράλι της Παρασκευής,  όταν καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα κέρδη σε σχεδόν τέσσερις μήνες.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι «υπάρχει μια ευδιάκριτη πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη στρατιωτική δράση πολύ σύντομα» στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για «υστερία». Η Ρωσία παράγει περίπου το 40% του παλλαδίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλυτικούς μετατροπείς.

«Οι αγορές παλλαδίου περίμεναν ήδη μια ανάκαμψη της ζήτησης καταλυτών αυτοκινήτων φέτος», δήλωσε ο Gavin Wendt, ανώτερος αναλυτής πόρων στο MineLife Pty. «Αλλά οι τιμές δέχονται περαιτέρω πιέσεις από τους φόβους της αγοράς για αυξανόμενες απειλές για τις προμήθειες από οποιαδήποτε σύγκρουση σε σχέση με την Ουκρανία».

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης την άνοδο του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, κάτι που απειλεί να προκαλέσει διπλό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, μειώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνοντας τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, στέλνοντας τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,67% στα 1.854,7 δολάρια η ουγγιά, μετά από άνοδο 1,8% την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη από τις 13 Οκτωβρίου. Το παλλάδιο κατέγραφε ράλι 7,86% στα 2.366 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν επίσης οι τιμές σε πλατίνα και ασήμι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές