Σε μικρά κέρδη περιορίστηκε ο απολογισμός της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχασε τα αρχικά του κέρδη και την προσπάθεια να διαπεράσει και τις 970 μονάδες, καθώς επανεμφανίστηκαν τα σύννεφα γύρω από τις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 963,60 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει 95,7 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, αυτό που προκάλεσε και σήμερα εντύπωση είναι ότι τα 28,8 εκατ. ευρώ του τζίρου διακινήθηκαν μέσω πακέτων, ιδίως στην Alpha Bank και δευτερευόντως στις άλλες τραπεζικές μετοχές, με πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε αναπροσαρμογή θέσεων στο πλαίσιο της νέας δοκιμασίας των υψηλότερων επιπέδων. Άλλωστε, αυτό που επισημαίνεται και από αρκετούς αναλυτές, είναι ότι το ΧΑ χρειάζεται τη ρευστότητα του που μπορεί να εξασφαλιστεί από την άνοδο των ίδιων των τίτλων του, καθώς η εισροή νέων κεφαλαίων αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των διεθνών αναταράξεων.

Η ομαλοποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος, η αποκλιμάκωση των φόβων για την πανδημία, η στήριξη της οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο εξυγιασμένος τραπεζικός κλάδος είναι μόνο μερικοί από τους καταλύτες που επηρεάζουν το ΧΑ και κρίνουν εάν επιτευχθεί ο στόχος των υψηλότερων επιπέδων, μετά από αρκετούς μήνες συσσώρευσης. Και ο μεγάλος στόχος της αγοράς είναι οι 1.000 μονάδες, οι οποίες απέχουν λιγότερο από 40 μονάδες, ή μόλις 4%.

Βέβαια, για να το καταφέρει αυτό, το ΧΑΑ πρέπει να περάσει δύο κάβους με ίδια μέσα: ο πρώτος είναι η γεωπολιτική ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, η οποία αν και δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης ακόμη υφίσταται ως πηγή αβεβαιότητας, και ο δεύτερος είναι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όπως και η Federal Reserve βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Σε επίπεδο τίτλων, Μυτιληναίος και Eurobank έδωσαν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, αφού έκεισαν στο +1,62% και +1,33% αντίστοιχα, με τις ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Aegean, ΟΤΕ, Jumbo, Alpha Bank, Quest, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια να βοηθούν επίσης με το θετικό τους πρόσημο. Ωστόσο, η ΕΛΧΑ με το -1,29% και η Motor Oil με το -1,06%, άσκησαν πιέσεις, όπως και οι Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο οι οποίες έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες