Στα τεράστια αποθέματα της θα βασιστεί η Ρωσία και οι τράπεζες της σε περίπτωση νέων οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως παρά την αστάθεια που θα προκληθεί  στη ρωσική αγορά, η χώρα θα μπορέσει να αντέξει την πίεση.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, οι κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών θα είναι «δυσάρεστες, αλλά όχι μοιραίες», καθώς το κράτος θα φροντίσει να διασφαλίσει όλες τις συναλλαγές, ακόμη και σε ξένο νόμισμα.

«Λένε πως έχουμε μια χρηματοοικονομική ασπίδα στη μορφή αποθεμάτων χρυσού και ξένου συναλλάγματος, όπως και πλεόνασμα του προϋπολογισμού και χαμηλό χρέος» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η Ρωσία όντως μέτραγε ένα τεράστιο απόθεμα χρυσού και ξένου συναλλάγματος ύψους 635 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα αν και στο πακέτο των κυρώσεων που φαίνεται πως έχουν επεξεργαστεί ΗΠΑ και Ευρώπη δεν περιλαμβάνεται ένα μπλόκο της Ρωσίας από το στρατηγικής σημασίας σύστημα συναλλαγών SWIFT, o κ. Σιλουάνοφ ξεκαθάρισε πως ακόμη και στην περίπτωση αυτή η Ρωσία έχει εναλλακτικά σχέδια για τη συμμετοχή της σε έτερα συστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δεν έχει για την ώρα σχέδια για την αναθεώρηση του φετινού πλάνου της για το δανεισμό της, ενώ μάλιστα δεν αποκλείεται να δοκιμάσει τη διάθεση των ξένων αγορών με την έκδοση ρωσικών ευρωομολόγων, όταν η τωρινή κατάσταση ηρεμήσει. Ειδικά η τελευταία αναφορά από τον Ρώσο υπουργό είναι μια ακόμη ένδειξη πως δεν συμμερίζεται τη σεναριολογία της Ουάσιγκτον για εισβολή στην Ουκρανία, ούτε για εκτροχιασμό της κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή