Καλό είναι να ξεχάσουμε τις εποχές του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υποδεικνύουν πως το περιβάλλον του πολύ χαμηλού πληθωρισμού που επικρατούσε από το 2014 έως το 2019 δεν πρόκειται να εμφανιστεί και πάλι, ακόμη και μετά το τέλος του κύκλου της πανδημίας» προειδοποίησε ο κ. Λέιν, μιλώντας σε εκδήλωση. Την περίοδο στην οποία αναφέρθηκε ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός κυμαινόταν κατά μέσο όρο γύρω στο 0,9%.

Διαβάστε επίσης: Παίρνουν… αμπάριζα και τα γεράκια της ΕΚΤ

Εξάλλου, ο κύριος Λέιν επέμεινε στην μέχρι τώρα άποψη του –την οποία ενστερνίζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ- πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν και πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη διαμόρφωση της αντίδρασης της και κυρίως να μην αντιδράσει… υπερβολικά στον υψηλό, βραχυπρόθεσμα, πληθωρισμό.

Οι συνεχείς τοποθετήσεις από στελέχη της ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες αντανακλούν τη μάχη που μαίνεται στο παρασκήνιο και η οποία είναι βέβαιο πως θα μεταφερθεί στο επόμενο συμβούλιο το Μάρτιο, με φόντο την συνεχή άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά και την ταυτόχρονη στροφή της αμερικανικής Fed, που στο συμβούλιο του Μαρτίου αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή