Με το πρόσημο τελικά να «κάθεται» σε θετικά εδάφη, μετά από αρκετές διακυμάνσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε σήμερα μια συνεδρίαση περισσότερο εξισορροπητική και λιγότερο στρατηγική, μετά από μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,06% στις 955,93 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να μην καταφέρνει να περάσει ούτε και τα 50 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το ήμισυ του μέσου όρου του 2022.

Κράτησε τη ζώνη μεταξύ 950 – 960 μονάδων

Βέβαια, το πρόσημο της εβδομάδας ήταν αρνητικό, με τον γενικό δείκτη να χάνει 1,56%, καθώς η βουτιά της Δευτέρας, αλλά και η πτώση της Πέμπτης, άφησαν το στίγμα τους στην εικόνα του πενθημέρου. Ωστόσο, στον απολογισμό αυτό ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη μεταξύ 950 – 960 μονάδων, στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι οποίες προκάλεσαν ισχυρές αναταράξεις στις περισσότερες δυτικές αγορές.

Αυτό που επισημαίνεται πλέον από τους αναλυτές είναι ότι όσο και αν το ΧΑ καταφέρνει να παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα, τόσο οι δυνάμεις που θα απελευθερωθούν μόλις αποκλιμακωθεί η κατάσταση θα είναι ισχυρές. Θα είναι επίσης ένα σημαντικό μήνυμα για τα ξένα χαρτοφυλάκια κυρίως, τα οποία αναζητούν αγορές που έχουν μείνει πίσω στην ανοδική τους πορεία, ενώ διαθέτουν και τη σιγουριά ενός ισχυρού νομίσματος και τα οφέλη της ανάκαμψης της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Alpha Finance: Χρονιά με υπεραποδόσεις το 2022 για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Άλλωστε, το ΧΑ βρέθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες ακόμη και στις 973 μονάδες, επίπεδα που είχε χάσει πριν από επτά χρόνια. Η αναδίπλωση βέβαια ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη καθώς είναι δύσκολο για πολλούς αγοραστές να επωμιστούν το ρίσκο των επιπέδων πριν επιβεβαιώσουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιο «έκτακτο» γεγονός που θα προκαλέσει ένα ακόμη διεθνές sell off.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ΕΛΧΑ ξεχώρισε με το άλμα του 4,89% που κατέγραψε, με τις Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να ακολουθούν με σημαντικά κέρδη. Ανοδικά έκλεισαν και οι Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Quest, Eurobank, Coca Cola, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 1,74% και 1,43% αντίστοιχα. Πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Alpha Bank, ΟΛΠ, Titan, Aegean, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών