Το Bitcoin (BTC) και τα altcoin βυθίστηκαν περαιτέρω εχθές, 17 Φεβρουαρίου, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία και την απομάκρυνση του Αναπληρωτή Αρχηγού Διπλωματικής Αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών ‘Bart Gorman’ από τη Ρωσία. Η απομάκρυνση προεκλήθη εξαιτίας της δήλωσης του Πρόεδρου Μπάιντεν, που επανέλαβε ότι η απειλή μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία έχει πολύ υψηλές πιθανότητες.

Τα δεδομένα από το Cointelegraph Markets Pro και το TradingView φανερώνουν ότι η απογευματινή αναζωπύρωση της πίεσης από την πλευρά των πωλήσεων έριξε την τιμή του Bitcoin στο ημερήσιο χαμηλό των $40.081, με τους αγοραστές να προσπαθούν να αποτρέψουν μια διολίσθηση κάτω από τα $40.000.

Όμοια απαισιοδοξία έχει επηρεάσει και την ευρύτερη κρύπτο-αγορά. Το Ethereum (ΕΤΗ), το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, υποφέρει επίσης: η τιμή του αυτή την εβδομάδα έχει χτυπηθεί κατά 6%.

DeFi platforms

Είναι ευρέως αποδεκτό πως η αγορά απέχει αρκετά από τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου, με αποκλίσεις γύρω στο 50%.

Τα δημοφιλή token επί του Ethereum δικτύου, ήταν ομοίως έρμαια του χθεσινού sell-off . Το «Memecoin» Shiba Inu (SHIB), το 16ο μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο βάσει κεφαλαιοποίησης, υποχώρησε πάνω από 5%, ενώ το Dogecoin (DOGE), το νέο μέσω πληρωμής της Tesla, κατά 7%.

Αντίστοιχη μοίρα είχαν και οι ανταγωνιστής του Ethereum. Το Solana (SOL) και το Polkadot (DOT) έχουν καταγράψει βύθιση ύψους 10%, το Avalanche (AVAX) ημερήσια ύψους 3% και το Cardano (ADA) ύψους 10%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η περίπτωση για μια άνοδο συνεχίζει να μειώνεται, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Τα πραγματικά επιτόκια και ο πληθωρισμός

Ο David Lifchitz, διευθύνον σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων στην ExoAlpha, έθιξε την επίδραση της κατάστασης Ουκρανίας-Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με αυτόν, επιβαρύνει σίγουρα τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Αν και το έπος Ουκρανίας-Ρωσίας κυριαρχεί επί του παρόντος στην ειδησεογραφία και προκαλεί εκτεταμένη αδυναμία στις παγκόσμιες αγορές, ο Lifchitz πρότεινε ότι η κατάσταση ομοιάζει με απόσπαση της προσοχής από το ζήτημα των πραγματικών επιτοκίων/πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον Lifchitz, αυτή η τρέχουσα σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες, ενώ το ζήτημα του πληθωρισμού/των επιτοκίων είναι ένα πολυετές ζήτημα που μπορεί να έχει εντονότερες επιπτώσεις, σε ευρύτερη κλίμακα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο Lifchitz ανέφερε: «Το Bitcoin επιστρέφει πάλι στο εύρος των 30.000 -50.000 δολαρίων. Εάν δεν υπάρξει σημαντική διάσπαση κάτω από τα $33.000  ή πάνω από τα $48.000, το swing trading θα συνεχιστεί και τα altcoins θα ακολουθήσουν την κίνηση, με απλώς μεγαλύτερο εύρος.”

Την ώρα του τύπου, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχεται στα 1,85 τρισεκατομμύρια δολάρια και το ποσοστό κυριαρχίας του Bitcoin είναι 41,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News