
Με την ενεργειακή κρίση να έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στη ρευστότητα των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να απογυμνώνει τα προ κρίσης οικονομικά προβλήματα προμηθευτών η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ θέλουν να προλάβουν συνθήκες ασφυξίας και «κανόνια» στην αγορά.
Έτσι, χθες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η ολομέλεια της ΡΑΕ υπό τον πρόεδρο Αθανάσιο Δαγούμα πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τους τρεις Διαχειριστές της αγοράς. Εκπρόσωποι των ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ έδωσαν την αναλυτική εικόνα των οφειλών των προμηθευτών από μη αποδιδόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι πάροχοι χρωστούν. Το εύρος των ποσών κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρεία από 5 έως 30 εκ. ευρώ με δύο εξ αυτών όμως να οφείλουν τα περισσότερα.
Η σούμα… δίνει συνολικό ύψος χρεών 272,7 εκ. ευρώ με μεγάλο μέρος εξ αυτών να είναι διακανονισμένο και το υπόλοιπο εκτός ρυθμίσεων. Το συνολικό ποσό των χρεών είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το τέλος του 2021. Τότε ήταν στα 330 εκ. ευρώ, λένε οι ίδιες πληροφορίες.
Οι Διαχειριστές
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εκείνος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. Οι πηγές αναφέρουν ότι του χρωστούν 211 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, τα 88 εκ ευρώ αφορούν σε ενδοομιλικές οφειλές με τη ΔΕΗ, με τα αποτελέσματα του ΔΕΔΔΗΕ να ενοποιούνται με εκείνα της μητρικής στις λογιστικές καταστάσεις.
Στον ΔΑΠΕΕΠ τα χρέη είναι στα 53 εκ. ευρώ, ενώ στον ΑΔΜΗΕ μόλις 8,7 εκ. ευρώ.
Οι διακανονισμένες οφειλές αφορούν σε ποσά που ήταν ανεξόφλητα μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Και οι πληροφορίες θέλουν οι πάροχοι να εξυπηρετούν τις σχετικές ρυθμίσεις προς τους Διαχειριστές.
Αλλά και οι μη ρυθμισμένες οφειλές καλύπτονται από εγγυητικές επιστολές κατόπιν σχετικής υποχρέωσης που έχουν από υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου.
Οι προμηθευτές
Ο υπουργός και η ολομέλεια της ΡΑΕ επικοινώνησαν χθες κατά τις πληροφορίες και με τους δύο προμηθευτές που φέρονται να έχουν τις περισσότερες οφειλές.
Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δεσμεύτηκαν να διευθετήσουν τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους.
Ο υπουργός και ο Ρυθμιστής θα συνεχίσουν και σήμερα τις επαφές τους με τους παρόχους, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή εποπτεία της αγοράς.
Πάντως, αξιωματούχοι σημείωναν χθες μετά το τέλος των συναντήσεων πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και διαχείριση.
Ωστόσο οι ίδιες αρμόδιες πηγές, τονίζουν πως ΥΠΕΝ και ΡΑΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε εγρήγορση.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό