Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν σήμερα τη νοτιοανατολική Βρετανία και το Λονδίνο επιβεβαιώθηκαν, με πάνω από 250.000 σπίτια να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το μέγεθος του φαινομένου ξεπερνά τα βρετανικά σύνορα, ξεκινώντας από την Ιρλανδία και φτάνοντας μέχρι τη βόρεια Γερμανία.

Η καταιγίδα Eunice που συνοδεύεται από καταστροφικές ριπές ανέμου ταχύτητας 130 χιλιομέτρων έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ένας άνθρωπος είναι νεκρός στην Ιρλανδία, καθώς καταπλακώθηκε από δέντρο που έπεσε, ενώ μία γυναίκα στο Όξφορντσαϊρ έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι από κομμάτια στέγης που αποκολλήθηκαν.

Η καταιγίδα έφτασε από το πρωί στη Βρετανία προερχόμενη από την Ιρλανδία, όπου επίσης περίπου 55.000 σπίτια και καταστήματα έμειναν χωρίς ρεύμα, κυρίως στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Η βρετανική Ένωση Ενεργειακών Δικτύων είχε από χθες συμβουλεύσει τους πολίτες να προετοιμαστούν για πιθανά μπλακάουτ και να έχουν έτοιμα εναλλακτικά μέσα φωτισμού. Πραγματικά, υπολογίζεται πως πάνω από 250.000 σπίτια κυρίως στις περιοχές γύρω από το Λονδίνο έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στις συγκοινωνίες, στους δρόμους, στα σιδηροδρομικά δίκτυα και βέβαια τα αεροδρόμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στο London City Airport που προτιμάται κυρίως από εταιρικούς ταξιδιώτες λόγω της τοποθεσίας του, όπου όλες οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις έχουν αναβληθεί μέχρι και το απόγευμα. Αντιστοίχως δυσλειτουργία καταγράφεται και στο Heathrow, που είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της αγγλικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα αρκετές πτήσεις να έχουν ακυρωθεί.

Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο και μάλιστα όλα τα δρομολόγια από και προς τον σταθμό London Euston αλλά και πολλά δρομολόγια προς έτερες περιοχές όπως η  Ουαλία έχουν ακυρωθεί. Το ίδιο ισχύει για τα φέρι μπόουτ προς την Ιρλανδία, αλλά και τη γραμμή μεταξύ Ντόβερ και Καλέ, στη Γαλλία.

Μεγάλες ζημιές από τους ανέμους έχει υποστεί και η στέγη της εμβληματικής O2 Arena, στο Λονδίνο.

Σε συναγερμό πολλές χώρες

Εξάλλου, ο αντίκτυπος της πολύ δυνατής καταιγίδας φτάνει και σε έτερες χώρες, στη Γαλλία, την Ολλανδία μέχρι και τη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό πως και το κεντρικό αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, το Schiphol παρουσιάζει προβλήματα λόγω των ανέμων, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 295 πτήσεις. Μάλιστα, οι ολλανδικές αρχές διέταξαν τη διακοπή της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι το απόγευμα.

Σε πορτοκαλί συναγερμό για τους δυνατούς ανέμους και τον κίνδυνο πλημμυρών έχουν τεθεί και πέντε διαμερίσματα στα βόρεια της Γαλλίας, ενώ έχουν ακυρωθεί πολλά δρομολόγια τρένων.

Στη Γερμανία, ο εθνικός μετεωρολογικός φορέας εξέδωσε προειδοποίηση στη μάξιμουμ βαθμίδα 4 για τα βορειοδυτικά της χώρας. Μάλιστα ο φορέας διαχείρισης σιδηροδρόμων, η Deutsche Bahn εξέδωσε προειδοποίηση προς το κοινό να είναι προετοιμασμένο για καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις δρομολογίων στις βόρειες περιοχές, κυρίως σήμερα αλλά ενδεχομένως και αύριο, Σάββατο. Ειδικά τα δρομολόγια προς τα βόρεια παράλια έχουν σταματήσει.

Το μόνο θετικό από όλο αυτό το χάος είναι πως η καταιγίδα εκτιμάται πως θα ανακουφίσει την ενεργειακή αγορά της δυτικής Ευρώπης και δη, της Βρετανίας εκτινάσσοντας σε επίπεδα ρεκόρ την παραγωγή ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες. Από την άλλη πλευρά τυχόν διαταραχές στο ρεύμα, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της παραγωγής σε κάποια από τα αιολικά πάρκα, όπου κάποιες από τις τουρμπίνες μπορεί κιόλας να σταματήσουν καθώς κλείνουν αυτόματα για την προστασία της μηχανής, όταν οι άνεμοι ξεπερνούν συγκεκριμένη ταχύτητα.

Αν και η Eunice επικεντρώνεται κυρίως στη νότια και κεντρική Αγγλία, η Σκοτία βρίσκεται επίσης σε επιφυλακή διότι έχει εκδοθεί προειδοποίηση για σφοδρές χιονοπτώσεις.

Πάντως, το απόγευμα θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή έκτακτων καταστάσεων Cobra προκειμένου να γίνει απολογισμός της κατάστασης και των ζημιών.

Επιστήμονες προειδοποιούν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο ισχυρά τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».